Vincelovo na Požeškoj gori

Ako za svetog Vinka sunce peče onda ‘obilno vino u bačve poteče’. Ako se tog dana vrabac okupa u mlaki vode, vinari će se najesen ‘kupati’ u vinu. Ako je sušni dan, ni vina neće biti. Koliko vina tog dana vinogradar popije, takav će mu biti i urod… neka su od vjerovanja koja se vežu za proslavu spomendana jednog od vinogradarima i vinarima najdražih svetaca koji je svoje mjesto u kalendaru našao 22. siječnja. Običaj je nalagao da se, bez obzira na hladnoću ili blatnjavu zemlju, toga dana mora biti u vinogradu.

Spomendan svetog Vinka štuje se od davnina u ovim krajevima gdje je još rimski car zasadio prve trsove vinske loze. Godinama je bio običaj da vinogradar ide u svoj vinograd i posvećuje ga, te moli za dobru nadolazeću, vinogradarsku godinu. U vrijeme blagdana sv. Vinka, omiljenog sveca među slavonskim vinogradarima i vinarima, destinacija Zlatna postaje središte Hrvatske. U slavljeničkom tjednu koji traje od vikenda uoči blagdana, pa do vikenda nakon blagdana, ovaj dio Slavonije posjete gosti iz čitave Hrvatske i regije.

Turistička zajednica Grada Požege ove će godine, umjesto u improviziranom vinograda u središtu grada, proslavu Vincelova organizirati u vinogradu na obroncima Požeške gore, u neposrednoj blizini samog centra grada i to u subotu, 21. siječnja 2023. godine pod nazivom „Vincelovo na Požeškoj gori“. Ovogodišnjoj će proslavi domaćica biti gđa. Ivanka Dodiković, uz potporu nadaleko poznatog požeškog vinara i vinogradara, jedinog vinskog kardinala u Hrvata, Vladu Bauera.

Uz kupnju čaše po cijeni od 5 eura, posjetitelji će moći uživati u vinima domaćina, bogatoj gastro ponudi i zvucima tamburice. Službeni početak proslave uz rezidbu i blagoslov vinograda održat će se u 11 sati, a zabava će potrajati sve do mraka.

Za više informacija posjetite naše društvene mreže ili nas kontaktirajte na broj telefona 034 274 900.

Kako do nas?

Sigurni smo da većina Požežana, a i gostiju ljubitelja dobre kapljice, već dobro zna lokacije požeških vinograda, posebno onoga u kojem je brojne prijatelje i posjetitelje ugostio jedini vinski kardinal u Hrvata – Vlado Bauer. Tradiciju ove godine na istoj lokaciji nastavlja domaćica ovogodišnjeg Vincelova gđa. Ivanka Dodiković.

Za sve one koji ipak ne znaju ili nisu sigurni kako nas pronaći ? križanje Fratrovice & Požeškog vinogradarskog puta!

Ovim putem želimo vas obavijestiti i kako će se tijekom održavanje manifestacije od 08:00 do 18:00 sati, provoditi privremena preregulacija prometa – jednosmjeran promet u Ulici Sv. Vida do Ulice Fratrovica.

Vidimo se 21. siječnja!

Skip to content