Možete li zamisliti ljepšu pauzu od posla ili odmor nakon turističkog obilaska od onoga na jednoj od terasa na glavnom gradskom trgu uz finu kavu i domaće kolače ili sladoled s pogledom na zelene obronke Požeške gore? Ah… to je jedan od glavnih razloga zašto Požežani toliko vole živjeti u svome gradu.
Ako niste prvi puta u posjetu našoj zemlji vjerojatno ste već primijetili da Hrvati, pa tako i Požežani, kavu ne piju već u njoj uživaju, najčešće u dobrome društvu s prijateljima na „čašici razgovora“. Lista kava u našim kavanama ponekad može biti zbunjujuća, ponajviše zbog različitih utjecaja na kulturu ispijanja kave koji su Hrvatsku povijesno dolazili iz Austrije, Italije i Turske. Ipak najpopularnija kava u Slavoniji i Požegi je „produžena kava s mlijekom“ što je zapravo produžena espresso kava s dodanim mlijekom, u Zagrebu istu kavu naručuju jednostavno kao “kavu s mlijekom”, u Italiji i Dalmaciji je poznata kao “caffè macchiato”, dok bi u austrijskim kavanama pomislili na “Grosser Brauner”. Ako vas neki od vaših požeških prijatelja umjesto u kavanu pozove kući vjerojatno će vam ponuditi „tursku kavu“, što je varijacija prethodno opisanih crnih kava (s mlijekom) skuhana u lončiću tzv. „džezvi“.
Torte i kolači koje ćete pronaći u požeškim slastičarnicama često su inspirirani tradicijom s dodatkom kreativnosti pekara, a odlične kolače potražite i u većim pekarnicama. U ponudi su vrlo popularne Sacher i Schwartzwald torta kao i razne voćne torte, a preporučujemo vam da kušate i krempitu, šampitu te baklavu. Ti su kolači iako korijene imaju u susjednim zemljama toliko popularni i česti da ih možemo smatrati tipično hrvatskim slasticama. U pekarnicama ćete često pronaći „domaće kolače“ poput onih koje će vam vaš domaćin ponuditi za desert nakon nedjeljnog ručka. Neki od najpopularnijih tradicionalnih kolača su pite i štrudle sa sirom, jabukama ili višnjama kao i gužvare s makom ili orasima.