Požeška kuhinja je mješavina povijesnih kulturnih utjecaja u Slavoniji i Baranji kao i običaja koje su sa sobom donijeli doseljenici iz drugih krajeva Hrvatske, s Jadrana, iz Zagorja, Međimurja te Bosne i Hercegovine. Na jelovniku ćete pronaći jela koja će vas podsjetiti na doba stare Austrougarske, ali i na činjenicu da se grad nalazi na prijelazu iz srednje u jugoistočnu Europu s izraženim Mađarskim, Slavenskim, Germanskim pa i Orijentalnim utjecajem.

Iako biste jer ste u Slavoniji očekivali da će vas u restoranima ponuditi isključivo “stereotipno Slavonskim” jelima od svinjetine, kako je Požega okružena brdima s kojih se u doline slijevaju brzi, bistri gorski potoci, često će na meniju biti čak i pastrva.

Uz domaću kuhinju će svakako prijati vino jer Požega je okružena poznatim vinogorjima, posebno onim Kutjevačkim, a preporučujemo vam kušati i domaće pivo jer Požega je, iako u vinorodnom kraju, sve popularnija i kao pivarsko središte.

Muzej u loncu

Jedan od najpopularnijih projekata požeškog muzeja jest  slasni  „Muzej u loncu“. Radi se o zbirci recepata tradicijskih jela Požeštine i drugih dijelova istočne Hrvatske, s popratnim pričama inspiriranima bogatom prošlosti ovoga dijela Europe.

Jela iz „Muzeja u loncu“ nose značajke naroda koji su oblikovali povijest Slavonije, Baranje i Srijema pa se u među njima mogu pronaći utjecaji Osmanskog ili Turskog carstva, Austrije, Njemačke, Mađarske te drugih dijelova Hrvatske.

Ova putujuća izložba privukla je stotine posjetitelja diljem zemlje, a neka od jela mogu se i naručiti na menijima požeških restorana kao što su Zlatni Lug, Grgin Dol i Stari Fenjeri.

Skip to content