Požega je sa svih strana okružena prostranim vinogorjem na obroncima Požeške i Dilj gore, Krndije i Papuka koje slovi za jedno od najkvalitetnijih u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
Bijele vinske sorte najpopularnije u vinogradima Požeštine su Graševina (Italian Riesling, Welschriesling), Pinot sivi, Chardonnay, Sauvignon, Traminac, Silvanac zeleni i Rajnski rizling, a od crnih vinskih sorti to su Frankovka, Pinot crni, Zweigelt, Merlot, Cabernet sauvignon i Cabernet franc.
Mnoge turističke manifestacije u Požegi nose predznak vina, a među njima su najpoznatiji događaji vezani uz vinogradarske blagdane „Martinje“ u mjesecu studenom i „Vincelovo“ (Sv. Vinko) u siječnju.
Iako je vinarstvo u ovome kraju prisutno još od vremena starih Rimljana, proizvodnja vina kakvu danas poznajemo u ovome je kraju pokrenuta početkom 13. stoljeća od kada zlatnu vinsku kapljicu proizvodi jedna od najpoznatijih i najvećih hrvatskih vinarija – Vinarija Kutjevo.
Pivo iz Požege
U ne tako dalekoj prošlosti još početkom 20. stoljeća “home brewing”, iako se nije poznavao pod posebnim nazivom, bio je vrlo raširen u Požeškom kraju. Ako ste štetajući nekim od sela u Požeštini poželjeli osvježiti se zlatnim gorko-slatkastim napitkom, sve što ste trebali učiniti bilo je pogledati u čijoj okućnici raste divlji hmelj…
Malo tko zna i kako je originalni recept za jedno od danas najpoznatijih piva u Hrvatskoj, „Ožujsko“ Zagrebačke pivovare, 1851. godine razvio upravo požežanin Dragutin Karlo Loebe, vlasnik gostionice u Požegi i pivovare u obližnjoj Novoj Gradiški, do 1940. godine jedne od nekada najvećih u ovome dijelu Europe.
Posljednjih godinase u Hrvatskoj pa tako i Požeštini događa velika renesansa „kućnih pivara“ (home brewers) i malih obrtničkih pivovara. Zato vam predlažemo da u kušaonicama piva i u specijaliziranim pubovima degustirate tzv. craft piva požeških, slavonskih, hrvatskih te europskih i svjetskih majstora pivara.