Nakon što ste u prethodnom izborniku barem “preletjeli” sve znamenitosti i atrakcije koje možete posjetiti i doživjeti u Požegi, u nastavku vam predlažemo rutu na kojoj ćete s jedne strane vidjeti sve “najpoznatije”, a ujedno će vam ostati i dovoljno vremena za kavu i kolače, kupnju suvenira, posjet kušaonici vina, kriglu domaćeg piva ili pak ručak u jednom od gradskih restorana.

Ukoliko u naš grad stižete turističkim autobusom, ali i ako ste k nama došli u vlastitom aranžmanu, razgled grada najbolje je započeti na glavnom gradskom trgu. Turističkim agentima i vodičima bit će korisno znati da se na južnoj strani Trga Sv. Trojstva, preko puta „Kužnog pila“, nalazi mjesto za ukrcaj i iskrcaj putnika turističkih autobusa, za kratko zaustavljanje, odakle autobus može otići na parkiralište kod Željezničkog kolodvora, sve dok ga ponovno budete zatrebali.

Tako će vas najbolja ruta povesti na kružnu šetnju gradom u trajanju od oko sat vremena. Po iskrcaju iz autobusa krenite u obilazak znamenitosti na glavnom trgu. Na njemu se redom nalaze: Gradski muzej, Gradska vijećnica, gradska tržnica, crkva Sv. Duha s franjevačkim samostanom, kip Presvetog Trojstva ili Kužni pil, Gradsko kazalište i Biskupski dvor.

Po razgledu trga, krenite južno, Cehovskom ulicom prema Palači suda smještenoj na uglu Ulice Dragutina Lermana, svjetski poznatog istraživača Afrike, te krenite dalje Ulicom Sv. Florijana prema „Kamenitim vratima“ i spomeniku braniteljima i poginulima u Domovinskom ratu.

Od tamo skrenite desno u Ulicu Franje Thauzyja prema Trgu Sv. Terezije, na kojemu ćete se vjerojatno kao i na glavnome trgu nešto dulje zadržati. Ovdje se naime nalaze spomenik osloboditelju od Osmanlija, fra Luki Ibrišimoviću Sokolu, Dijecezanski muzej Požeške biskupije i prelijepa barokna katedrala Sv. Terezije Avilske, a iza Katoličke gimnazije uzdiže se park-šuma i šetalište Stari grad.

S trga krenite dalje Ulicom pape Ivana Pavla II., uz zgradu gimnazije, prema križanju s Ulicom Antuna Kanižlića i istoimene osnovne škole te skrenite desno uz Samostan redovnica Sv. Vinka. Odmah uz samostan, u smjeru glavnoga trga s lijeve strane vidjet ćete zadnju znamenitost na „najboljoj“ ruti – gotičku crkvu Sv. Lovre, te se vrlo brzo vratiti do mjesta s kojega ste i krenuli u ovu turističku šetnju.

Sigurni smo da vas predložena ruta neće umoriti već zainteresirati, a uz razgled znamenitosti vam ujedno dati i ideju gdje odmoriti poslije šetnje, a prije povratka u turistički autobus jer prolazi ulicama nanizanima kavanama, slastičarnicama i restoranima, kao i mjestima na kojima možete pronaći i zanimljive suvenire za dugo sjećanje na posjet Požegi.

Jedan od takvih, mnogima omiljenih „jestivih“ suvenira su čokolade ili pak likeri tvornice Zvečevo, a kao uspomena ili poklon mogle bi vam se svidjeti i muške košulje ili ženske bluze poznatog proizvođača Orljava. Obje trgovine pažnju će vam privući već na početku vaše šetnje, u Cehovskoj te Ulici Sv. Florijana.

Pri kraju šetnje, preko puta biskupske palače pronaći ćete i Turistički info-centar grada Požege u kojemu možete preuzeti planove grada i turističke brošure, dobiti više informacija o gradu i okolici, a naši će vam djelatnici rado pomoći i savjetima koja sve „Brda i Doline“ možete posjetiti i doživjeti.

Skip to content