Gradsko kazalište Požega

Kazalište u Požegi ima dugu tradiciju, još od početka 18. stoljeća, no prvo profesionalno kazalište u našem gradu počelo je s radom 1945. godine. Današnje Gradsko kazalište Požega otvoreno je 1995. u zgradi smještenoj na glavnom gradskom trgu. Uz kazalište se nalazi i Kazališna kavana, omiljena prije i poslije predstava. Bogatim vlastitim repertoarom kao i putujućim predstavama hrvatskih kazališnih kuća, požeško kazalište privlači velik broj gledatelja i upotpunjuje kulturnu ponudu grada i županije. Jedna od mnogih manifestacija kojima je kazalište domaćin je i vrlo popularni međunarodni „Hrvatski festival jednominutnog filma“.

Zanimljivo je znati kako je Požega, iako s malom kazališnom kućom, grad koji je hrvatskom teatru i filmu podario mnoge istaknute umjetnike. Tako su u požegi rođene Vilma Nožinić, prvakinja zagrebačke opere i Mia Oremović, kazališna i filmska glumica najpoznatija po ulozi u kultnom filmu „Tko pjeva, zlo ne misli“. Od i dan-danas poznatih glumaca to su primjerice Nada Gačešić Livaković, Ines Bojanić Švajić te Ivan Grčić.

Iako nije bila rođena u Požegi, jedna od najpoznatijih svjetskih opernih umjetnica, Milka Trnina, po majici je bila Požežanka, te je u Požegu često navraćala. Pjevala je u opernim kućama diljem Europe kao i u Metropolitan operi u New Yorku, a jedan od najneobičnijih bio je njezin nastup na krunidbi ruskog cara Nikole II. Tom prigodom pjevala je ulomak iz Wagnerove opere „Tristan i Izolda“, što je mladi carski par toliko oduševilo da su ju nagradili dijamantnim brošem i narukvicom koji se danas čuvaju u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Još jedna zanimljivost vezana uz ime naše operne dive i publiku oduševljenu upravo njenim izvedbama Richarda Wagnera jest ona o velikoj naklonosti švicarskog tvorničara čokolade Carla Russa-Sucharda. Legenda kaže kako je upravo Suchard bio njezin najveći obožavatelj te je navodno po njoj, pritajenoj mu ljubavi, nazvao vjerojatno do danas najpoznatiju čokoladu – Milka.

Adresa: Trg Sv. Trojstva 20, 34000 Požega
Web: www.gkp.hr
E-mail: marketing@gkp.hr
Tel.: 0385 (0)34 273 161

Gradska knjižnica Požega 

Prostor Gradske knjižnice i čitaonice nalazi se u monumentalnoj zgradi „Prve požeške štedionice“ izgrađene 1907. godine u secesijskom stilu, prema projektu zagrebačkih arhitekata Hönigsberga i Deutscha. Čitaonica je osnovana 1845. godine pod latinskim nazivom “Lectoria societas”, tj. Čitaoničko društvo. U sklopu čitaonice 1876. je osnovana i knjižnica koja ubrzo postaje glavnim pokretačem kulturnog života grada. Tomu sve do danas svjedoče mnoga događanja, od predstavljanja knjiga i druženja s književnicima do raznih izložbi pa i koncerata.

Zanimljivo je istaknuti kako je, iako se radi o malome gradu, Požega jedno od najvećih središta hrvatske književnosti prema mjestu rođenja ili književnog rada brojnih pisaca. U zavičajnoj zbirki “Possegana”, osnovanoj 1985. godine, tako možete pronaći djela Antuna Kanižlića, isusovačkog redovnika i književnika iz 18. soljeća, autora baroknog spjeva „Sveta Rožalia“; Vjekoslava Babukića, hrvatskog jezikoslovca; Josipa Eugena Tomića, autora komedije o poznatom Požežaninu i vojskovođi „Franji barunu Trenku“; Julija Kempfa, požeškog gradonačelnika (1925.) i autora mnogih putopisa na temu Požeštine i Hrvatske, te ko-autora knjiga o ekspedicijama u Afriku, Požežanina Dragutina Lermana; zatim tu su djela Dobriše Cesrarića, autora poznatih stihova „Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap?…“ iz zbirke pjesama „Slap“; Miroslava Kraljevića, autora prvog požeškog romana; Armina Pavića, književnog povjesničara; Zlate Kolarić-Kišur, autorice jedne od omiljenih djela školske lektire „Moja zlatna dolina“; Matka Peića, poznatog po putopisu „Skitnje“ te drugima na raznolike teme iz Hrvatske i Slavonije; Zdenke marković, književnice i prevoditeljice; Ivana Fadljevića, pjesnika i novinara; Lane Derkač, pjesnikinje i autorice brojnih pripovijetki, priča i eseja ili pak Viktorije Faust, „kraljice hrvatskih horor romana“.


Adresa: Ulica Antuna Kanižlića 1, 34000 Požega
Web: www.gkpz.hr
E-mail: gkpz@gkpz.hr
Tel.: +385 99 482 06 91

Gradski muzej Požega

Zgrada Gradskog muzeja na glavnome gradskom trgu jedinstveni je primjer baroknog graditeljstva 18. stoljeća, a ubraja se među najstarije kuće u gradu. Specifična je po udubljenju, niši smještenoj na uglu pročelja u kojoj stoji kip Majke Božje, zaštitnice vlasnika zgrade, obitelji Thaller. Muzej je na ovome mjestu smješten od 1953. godine, a s vremenom se njegova djelatnost proširila na dvije susjedne kuće. Gradski muzej osnovan je 1924. godine zaslugom Julija Kempfa, istaknutog požeškog kulturnog djelatnika pa i gradonačelnika te putopisca. Po tipu, ovo je zavičajni i kompleksni muzej, a sastoji se od četiri odjela – arheološkog, povijesnog, povijesno-umjetničkog s galerijom i etnološkog. Od samih početaka Gradski muzej Požega priređuje brojne izložbe, a česta su događanja iz drugih srodnih područja kulture, poput koncerata,manjih kazališnih predstava ili izložba slika i fotografija. Izdvojeni dio muzeja je i stara brijačnica s originalnim inventarom koja se nalazi preko puta crkve Sv. Lovre, na drugome kraju glavnog trga, a svjedoči o bogatoj povijesti požeških obrtnika.

Jedan od najpopularnijih projekata požeškog muzeja jest  slasni  „Muzej u loncu“. Radi se o zbirci recepata tradicijskih jela Požeštine i drugih dijelova istočne Hrvatske, s popratnim pričama inspiriranima bogatom prošlosti ovoga dijela Europe. Jela iz „Muzeja u loncu“ nose značajke naroda koji su oblikovali povijest Slavonije, Baranje i Srijema pa se u među njima mogu pronaći utjecaji Osmanskog ili Turskog carstva, Austrije, Njemačke, Mađarske te drugih dijelova Hrvatske. Ova putujuća izložba privukla je stotine posjetitelja diljem zemlje, a neka od jela mogu se i naručiti na menijima požeških restorana. Više informacija o „Muzeju u loncu“ pronađite na web stranici: www.muzejuloncu.com.


Adresa: Ulica Matice Hrvatske 1 (ugao Trga Sv. Trojstva), 34000 Požega
Web: www.gmp.hr
E-mail: info@gmp.hr
Tel.: 00385 (0)34 272 130

Dijecezanski muzej

Dijecezanski muzej Požeške biskupije osnovan je 1999. godine s ciljem prikupljanja, pohrane, čuvanja i održavanja predmeta sakralne baštine s područja Požeške biskupije.  Muzej sadrži oko 200 predmeta sakralne zbirke od 15. do 21. stoljeća poput umjetničkih slika, pokaznica, kaleža, kipova svetaca, misne i druge crkvene opreme i inventara.

 

Adresa: Trg Sv. Terezije 6, 34000 Požega
Web: www.pozeska-biskupija.hr/2017/07/31/dijecezanski-muzej-pozeske-biskupije
E-mail: dijecezanskimuzej.pb@gmail.com
Tel.: 00385 (0)34 290 345

Glazbena škola Požega

Osnovna glazbena škola u Požegi osnovana je 1970. godine, iako glazbena izobrazba u našemu gradu traje daleko dulje, ponajprije kroz gradsku glazbu „Trenkovi panduri“, crkvene zborove, samostalne učitelje i bogatu tradicijsku glazbenu baštinu Slavonije. Glazbena škola Požega je 2014. godine dobila novu zgradu sa suvremenom opremom zahvaljujući kojoj učenici imaju sve uvjete za postizanje najboljih rezultata na natjecanjima te za njihov profesionalni razvitak kao mladih glazbenika. O uspjehu učenika glazbene škole svjedoči i Big band Požega osnovan 2011. godine. Po godinama rada to je najmlađi takav orkestar u Hrvatskoj, ali je na brojnim gostovanjima diljem Hrvatske ostvario zavidne rezultate. Više o požeškom „Big bandu“ doznajte klikom na link ovdje. U sklopu škole nalazi se i koncertna dvorana s bogatim glazbenim repertoraom tijekom godine.

Neki od istaknutih glazbenika rođenih ili odraslih u Požegi su: Vilma Nožinić, prvakinja zagrebačke opere i Boris Ćiro Gašparac, glazbenik posebno poznat po „tamburaškim“ hitovima; te i danas poznati: Vesna Pisarović, dance, pop i jazz pjevačica; Ivana Kindl, pop i r’n’b pjevačica te Dino Jelusić, rock glazbenik i pobjednik prve dječje pjesme Eurovizije (2003.).

Zanimljivo je znati i kako je jedan od najpoznatijih glazbenih festivala koji njeguju izvornu te popularnu, tzv. „tamburašku“, tradicijsku glazbu istočne Hrvatske, „Zlatne žice Slavonije“, osnovan 1969. godine. Održava se svake godine u mjesecu rujnu kao dio višednevne manifestacije „Aurea Fest“. Tom prilikom Požegu posjeti više stotina turista, a središte grada pretvori se u najveselije mjesto u čitavoj Slavoniji. Više o „Aurea Festu“ doznajte na www.aurea-fest.com.

Još jedna glazbena povijesna zanimljivost iz Požeštine jest ona o Trenkovim pandurima, privatnoj vojnoj postrojbi ratnika plaćenika koje je u 18. stoljeću uz potporu carice Marije Terezije osnovao legendarni barun Franjo Trenk. Njegove Pandure, strah i trepet svih koji bi se „zamjerili“ carici, redovito je pratila vojna glazba, prva u Europi. Više o povijesnoj postrojbi i gradskoj glazbi Požega „Trenkovi panduri“ doznajte na www.pp-trenkovi-panduri.hr.

 

Adresa: Ulica Vjekoslava Babukića 27, 34000 Požega
Web: www.glazbena-skola-pozega.hr
E-mail: glazbena-skola@po.ht.hr
Tel.: 00385 (0)34 273 630

Skip to content