Zahvaljujući položaju između rijeka Orljave i Veličanke s jedne i obronaka Požeške gore s druge strane, posjetom našem gradu na svoje će doći i oni koji vole laganu šetnju kao i oni koji preferiraju nešto zahtjevniji teren i planinarenje.

Šetnje

Uz rijeke Orljavu i Veličanku protežu se uređene šetnice, omiljene kako među šetačima tako i među biciklistima,  a u samom središtu grada uzdiže se brijeg poznat kao Stari grad, svojevrsna pluća grada čije će uspone s lakoćom savladati i oni s nešto manje kondicije. Starom gradu, na kojemu se sve do 19. stoljeća nalazila srednjovjekovna utvrda, možete pristupiti sa dvije strane, ulazom iza Požeške katedrale ili onim iz Ulice Antuna Kanižlića.

Lagano brdsko hodanje i bicikliranje

Sjeverni obronci Požeške gore ipak su nešto zahtjevniji teren, no i dalje se radi o stazama za lagano planinarenje ili brdsko bicikliranje. Označene pješačke i biciklističke staze koje prolaze njenim vrhovima, mahom pokrivenim voćnjacima i vinogradima, prolaze rutom s nekim od najljepših pogleda – s jedne strane na grad, dolinu i gore Krndiju te Papuk u pozadini, a s druge na pitoreskna seoca smještena u zelenim gorskim udolinama.

Vinogradarski put

Najkraća kružna ruta za lagani „hiking“ Požeškom gorom vodit će vas sa glavnog trga iza crkve Sv. Duha, istoimenom ulicom te zatim lijevo stepenicama do Ulice Sv. Vida, odakle ćete nakon nekoliko stotina metara nastaviti makadamskom cestom, Vintaškim (Grožđanskim) putem, prema vrhu na kojemu se nalazi istoimena kapelica. Od kapelice Sv. Vida krenite na lijevo Vinogradarskim putem, a kada se približite križanju s Vincelovskim putem odaberite hoćete li se tim putem te zatim ponovo Ulicom Sv. Vida vratiti dolje u grad (iza Biskupske palače i Osnovne škole Antuna Kanižlića) ili ćete nastaviti dalje vrhom brdskog grebena kroz vinograde i voćnjake te se polukružno, držeći se Vinogradarskog puta, spustiti do Ulice Grgin dol te se prolaskom pored istoimenog prenoćišta vratiti prema centru grada. S obzirom da je dio rute neasfaltiran te su neki od uspona i spustova većih nagiba, dobro je biti u prikladnoj sportskoj ili planinarskoj obući. Za kraći krug trebat će vam oko sat, a za dulji oko sat i pol vremena.

Put Sokola

Slična ruta koja je zbog terena prikladnija za brdsko hodanje nego bicikliranje te prolazi šumskim stazama, vodi od glavnog trga do izletišta i vidikovca Sokolovac. Stojeći ispred crkve Sv. Duha, krenite udesno pored gradske tržnice, skrenite lijevo u Sokolovu ulicu te vrlo brzo skrenite desno u Ulicu Kalvarija. Dolaskom do prvih obiteljskih kuća iz ulice skrenite ulijevo na šumsku stazu te pratite oznake. Fratarskim putem najprije ćete proći Kalvariju, križni put, zatim poklonac Sv. Ane te konačno doći do vrha Sokolovac s Domovinskim križem. Odavde ćete imati lijep pogled na grad i dolinu, te gore Papuk i Psunj. U centar grada možete se vratiti jednostavnijom rutom paralelnom Fratarskom putu, koja vodi asfaltiranom cestom Salaški put do Ulice Sv. Josipa te zatim Strossmayerovom ulicom, preko parka Tekija i ulicom Kalvarija, do točke na kojoj ste i skrenuli prema šumskoj stazi, te dalje do glavnoga trga. Ukoliko ovu rutu kružno prođete samo spomenutim ulicama, za cijeli krug trebat će vam oko dva sata, dok će vam uz korištenje šumske staze odnosno Fratarskim putem trebati i nešto više vremena. S obzirom na tip terena, velike nagibe i dijelom šumske zemljane staze, dobro je odjenuti prikladnu sportsku ili planinarsku odjeću.

Sportska rekreacija

Ukoliko ste ipak među onim sportskim rekreativcima koji se radije drže uređenih sportskih igrališta, preporučujemo vam dva mjesta u gradu. Sportsku dvoranu „Tomislav Pirc“ (poznatu i kao dvorana „Grabrik“) u centru grada te Sportsko-rekreacijski centar smješten na šetnici uz rijeku Orljavu, opremljen nogometnim, košarkaškim i rukometnim igralištem, dječjim igralištem, spravama za vježbanje na otvorenom, streljanom te drugim sadržajima. Uz njega nalaze se i otvoreni te zatvoreni teniski tereni. U gradu se nalaze i drugi rekreacijski sadržaji poput  bazena, nogometnog stadiona NK Slavonija, gimnastička dvorana „Sokol“, sportsko igralište „Vidovci“ te kuglana. 

Navedenim sportskim prostorima upravlja gradska tvrtka „Sportski objekti Požega“

Lokacija: sportska dvorana „Tomislav Pirc“
Adresa: Ulica Antuna Kanižlića 14a, 34000 Požega
Web: www.sportski-objekti-pozega.hr
E-mail: info@sportski-objekti-pozega.hr
Tel.: 00385 (0)34 272 100

Skip to content