Vincelovo na Požeškoj gori 2024.

Ako za svetog Vinka sunce peče onda ‘obilno vino u bačve poteče’. Ako se tog dana vrabac okupa u mlaki vode, vinari će se najesen ‘kupati’ u vinu. Ako je sušni dan, ni vina neće biti. Koliko vina tog dana vinogradar popije, takav će mu biti i urod… neka su od vjerovanja koja se vežu za proslavu spomendana jednog od vinogradarima i vinarima najdražih svetaca koji je svoje mjesto u kalendaru našao 22. siječnja. Običaj je nalagao da se, bez obzira na hladnoću ili blatnjavu zemlju, toga dana mora biti u vinogradu. 

Spomendan svetog Vinka štuje se od davnina u ovim krajevima, kažu da je još rimski car zasadio prve trsove vinske loze. Godinama je bio običaj da vinogradar ide u svoj vinograd i posvećuje ga, te moli za dobru nadolazeću, vinogradarsku godinu. U vrijeme blagdana sv. Vinka, omiljenog sveca među slavonskim vinogradarima i vinarima, destinacija Zlatna Slavonija postaje središte Hrvatske. U slavljeničkom tjednu koji traje od vikenda uoči blagdana, pa do vikenda nakon blagdana, ovaj dio Slavonije posjete gosti iz čitave Hrvatske i regije.

Turistička zajednica Grada Požege ove će godine proslavu Vincelova organizirati u vinogradu na obroncima Požeške gore, u neposrednoj blizini samog centra grada i to u subotu, 20. siječnja 2024. godine, uz potporu Grada Požege i Udruge vinara, vinogradara i voćara Stjepan Koydl, pod nazivom „Vincelovo na Požeškoj gori“. Ovogodišnjoj će proslavi domaćin biti obitelj Vujnović, na brdu Kamen, u blizini kapelice svetog Vida.

Pridružiti nam se možete pješice s vodičem nakon okupljanja i pića dobrodošlice u prostoru Udruge vinogradara, vinara i voćara ”Stjepan Koydl” (podrum Kuće Kraljević) ili samostalno na lokaciji označenoj na karti (imanje obitelji Vujnović).

Uz simboličan iznos od 5 eura, posjetitelji će dobiti čašu i moći uživati u vinu domaćina, tradicionalnoj gastro ponudi, uz prepoznatljive zvuke tamburice. Službeni početak proslave uz rezidbu i blagoslov vinograda održat će se u 12 sati, a zabava će potrajati sve do mraka.

Skip to content