Top 3 biciklističke staze u Požegi

Ne kažemo uzaludno posjetite naša brda i doline jer su zaštitni znak upravo ove destinacije u kojoj je jedan od posebnih užitaka uživanje u vožnji biciklom. Vožnja biciklom odličan je način da ostanemo  aktivni, a dovoljno je zanimljiv način da posjetimo razna poljoprivredna gospodarstva i uživamo u domaćim proizvodima ove destinacije. Na stranici Aureus Mons očekuju vas biciklističke i pješačke staze u Požegi i okolici. Bicikliranje je zasigurno najljepši način da posjetite Požegu. Požeškom gorom vodit će vas brojni brežuljci na kojima su smještene vinogradarske kuće i podrumi. A umirujuća i netaknuta priroda pravi je mamac za turiste. Silazak s glavnih prometnica vodi do prirodne idile koju nude brda i doline ove destinacije. Neke manje, neke više zahtjevne biciklističke rute stvorene su, upravo za odmak od stresne svakodnevice. Ovdje ćete aktivno uživati na svježem zraku što će vas potaknuti da istražite lokalnu eno-gastronomsku ponudu kroz poljoprivredna gospodarstva i restorane koja nude svoje delicije uz srdačnu dobrodošlicu.

Staza Vallis Aurea

Ova staza obilazi cijelu požešku dolinu, legendarnu Vallis Aureu, a počinje i završava u Požegi. Nije jako teška, ali je duga više od 100 kilometara. Staza kreće izPožege prema Brestovcu gdje se odvajamo prema Pasikovcima. Iz Pasikovaca blagim usponom nastavljamo prema Oljasima i Tornju. U Tornju se odvajamo lijevo prema Biškupcima te vijugavom cestom u podnožju Papuka nastavljamo prema Velikoj. Cestom s nekoliko blagih uzbrdica i nizbrdica iz Velike nastavljamo prema Kaptolu te Vetovu konstantno ravnom cestom. Istim tempom nastavljamo prema Kutjevu gdje vidimo južne padine Papuka i glasovito kutjevačko vinogorje. Po dolasku u Kutjevo srećemo lijevo prema centru, a nedugo za tim na desno prema Bektežu gdje nastavljamo lijevo vijugavom cestom prema Čaglinu. Nakon toga vozimo do Ruševa gdje se nalazi skretanje za poznato izletište Sovski dol. Od Ruševa cesta vodi uglavnom kroz šumu do naselja pred Pleternicom. Iz Pleternice se vraćamo prema Požegi prometnom cestom koju u suprotnom smjeru svojim tokom prati rijeka Orljava.Staza Požeški vidici

Staza Požeški vidici staza

Staza Požeški vidici staza je namjenjena biciklistima koji vole avanturu, a nadomak samog centra grada. Krećemo s Trga Sv. Trojstva, a pored Gradske kuće odlazimo u Sokolovu ulicu kojom nastavljamo do izlaska iz grada. Nakon dosta strmog uspona prolazimo kroz Gradske Vrhovce, a u Crkvenim Vrhovcima skrećemo lijevo na neasfaltirani put. Nakon nekoliko izmjena sjenovitih šumskih puteva i otvorenih vidika na obje strane Požeške gore doći ćemo u Vasine Laze, gdje je kod bunara i točka za prijavu ture. Nastavljamo lijevo prema Požegi, a uskoro slijedi adrenalinski spust kroz šumu. Iz šume izlazimo u Vidovcima, nastavljamo ravno do glavne ceste i zatim lijevo prema centru grada. Staza je dobro obilježena biciklističkim oznakama.

Staza Kroz polja i lugove

Staza je zanimljiva jer prolazi kroz tradicionalna slavonska sela te kroz brežuljkaste predjele bogate agrokulturom. Krećemo s rekreacijskog centra u Požegi. Orljavskom ulicom idemo na sjever do semafora na kojem skrenemo lijevo u Frankopansku ulicu te na drugom odvajanju skrećemo desno i vozimo prema Emovcima, Emovačkom Lugu i Novoj Lipi. U Novoj Lipi skrećemo lijevo prema Staroj Lipi gdje biramo desni smjer prema Jaguplijama i Skenderovcima. Od Skenderovaca slijedi lagani, konstantni uspon prema Požeškim Brđanima i Perencima. Slijedeći istu cestu dolazimo u Lučince gdje skrećemo desno prema Tornju. Na sljedećih nekoliko kilometara prelazimo vrlo uzbudljivih nekoliko dužih spustova i uspona. Iza Tornja se desno uključujemo na cestu prema Krivaju i Požegi i do Požege slijedimo konstantnu nizbrdicu kroz sela.

Skip to content