U organizaciji Turističke zajednice Grada Požege u parku pored Orljave 1. svibnja održava se tradicionalno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca – “Požeški kotlić”. Ovaj događaj svake godine okupi brojne natjecatelje iz cijele Slavonije. Manifestacija je otvorenog karaktera i namijenjena je natjecateljima, ali i svim posjetiteljima koji žele sa svojom obitelji provesti ugodno vrijeme na otvorenom u Požegi. Uz nezaobilazni prvomajski čobanac koji će i ove godine pripremiti Lovački savez Požeško – slavonske županije, sve posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i zabava za najmlađe, a za dobro raspoloženje pobrinut će se Nevera band.

Turistička zajednica Grada Požege kao organizator gradske manifestacije „Požeški kotlić“ poziva sve zainteresirane da se prijave na natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca.

  • Sudjelovanje na natjecanju se ne naplaćuje (nema kotizacije za natjecatelje)
  • Svaki natjecatelj nakon ocjenjivanja raspolaže svojim čobancem (dijeli ga prijateljima i znancima BESPLATNO).
  • Prodaja natjecateljskog čobanca nije dopuštena.
  • Popunjenu prijavnicu dostaviti najkasnije do 25. travnja 2023.  u TZ Grada Požege

Turistička zajednica za sve natjecatelje osigurava natjecateljsko mjesto, meso, vodu, drva za potpalu i natjecateljsku majicu, dok je svaki natjecatelj dužan osigurati kotlić za kuhanje i začine prema vlastitom receptu.

Prijavnica ?

PROPOZICIJE ZA NATJECANJE U  KUHANJU SLAVONSKOG ČOBANCA

„POŽEŠKI KOTIĆ 2023.“ 1. svibnja 2023. – Gradski park pored Orljave

  1. Organizator natjecanja je Turistička zajednica Grada Požege.
  2. Natjecanje se održava 1. svibnja 2023. g. (ponedjeljak) u parku pored Orljave, s početkom u 11,00 sati.
  3. Svi prijavljeni natjecatelji dužni su pristupiti na mjesto natjecanja 1. svibnja 2023. g. najkasnije do 9,00 sati.
  4. Turistička zajednica Grada Požege osigurava:
  • meso – 3 kg po kotliću (svinjetina i junetina)
  • pitku vodu
  • drva za potpalu
  • natjecateljsko mjesto
  • natjecateljsku majicu
  1. Svaki natjecatelj donosi:
    • svoj kotlić (najmanje 7 litara) i nogare
    • sve začine i dodatke
    • radnu plohu za rezanje mesa, nož i grabilicu
  2. Natjecanje traje 3 sata.
  3. Natjecatelji ne smiju dodavati svoje meso, niti smanjivati količinu dobivenog mesa i  vode.
  4. Organizator imenuje prosudbenu komisiju (žiri) od tri (3) člana. Predsjednik komisije  vodi brigu o tome da se svi natjecatelji pridržavaju ovih propozicija. Nepridržavanje ovih propozicija znači DISKVALIFIKACIJU NATJECANJA.
  5.  Ocjenjivački sud će ocjenjivati: boju, postojanost, okus i opći dojam
  6.  Svaki natjecatelj dobiva zdjelicu za uzorak i  grabi u nju jednu (1) grabilicu čobanca za ocjenjivanje, te čeka da organizator pokupi uzorke. (NATJECATELJI NE SMIJU SAMI NOSITI UZORKE KOMISIJI)
  7. Uzorci čobanca ocjenjuje se pod šifrom. Svaki natjecatelj izvlači po jedan par  zatvorenih kuverti u kojima je identifikacijska oznaka. Prilikom predavanja uzorka  jedna kuverta stavlja se ispod uzorka, a drugu zadržava natjecatelj. Ove kuverte ostaju zatvorene do proglašenja rezultata natjecanja.
  8.  Turistička zajednica Grada Požege nagradit će tri najuspješnija natjecatelja.
  9.  Svi natjecatelji dužni su osigurati jednu porciju slavonskog čobanca za ocjenjivanje. S ostatkom porcija slavonskog čobanca natjecatelji slobodno raspolažu, bez mogućnosti prodaje istog.

Skip to content