Martinje & Okusi jeseni

„Vince naše, koje jesi u peharu, ulij u grlo naše te rasvijetli pamet našu, budi dobre volje kako kod kuće, tako u vinogradu i podrumu. Ne otpusti nas od pune čaše kako i mi ne otpuštamo nikoga od pune flaše i ne odvedi nas u prazan, nego u puni podrum da uživamo u vinskom rodu i ne uvedi nas u napast da pijemo vodu.“ dio je „molitve“ vinskog biskupa uz koju se svake godine na prostoru Lermanove i Florijanove ulice u Požegi „krsti“ mošt u vino.

Kestenijada, Bučijada i Martinje, objedinjeni pod nazivom „Okusi jeseni“ okupe svake godine u šetališnoj zoni brojne Požežane i njihove goste koji ne mogu odoljeti bogatoj i raznolikoj ponudi domaćih eno i gastro proizvoda i rukotvorina. Svake se godine na manifestaciju i jesenski sajam prijavi četrdesetak izlagača iz cijele Slavonije s domaćim proizvodima, zimnicom, medom, sokovima, slasticama, suvenirima, rukotvorinama, prirodnim čajevima, suhomesnatim proizvodima.

Ovogodišnja manifestacije započinje već u jutarnji satima i to prigodnim jesenskim sajmom, zatim nastupom mladog tamburaškog sastava DeGotho, učenika požeških osnovnih škola, Folklornog ansambla Požega i KUD-a Požeška dolina, dok za naše najmlađe pripremo brojne jesenske radionice u suradnji s osnovnim i srednjim školama te Društvom „Naša djeca“.

Stari običaj proslave Martinja, o kojem je Glasnik Požeške županije pisao još 1903. godine preselio se u novije vrijeme iz vinograda na asfalt, uz program koji okuplja ne samo ljubitelje vinskih kapljica. Vinogradi ipak nisu zaboravljeni. U suradnji s HPD Gojzerica i HPD Sokolovac organiziramo izlet Požeškom gorom i to upravo Martinjskim putem. Na taj način želimo povezati Požešku goru, ogroman potencijal koji imamo u samom centru grada, s manifestacijama koje su u svojoj biti vezane uz obronke naših gora i njihove vinograde.

Središnji dio manifestacije, obred krštenja mošta uz vinskog biskupa Vladu Bauera i njegove ministrante, održat ćemo u predvečernjim satima, kada nas uz ovaj protokolarni dio, očekuje i nastup Požeških tamburaša, dok će tijekom oba dijela programa svoju sezonsku ponudu predstaviti naš najpoznatiji street food bar Funky Food, kao i vinari požeškog kraja koji će na svoji vinskim kućicama u ponudi imati besplatnu degustaciju.

Slavonija je baš u jesen prekrasna, puna boje, okusa i mirisa. Opijeni tom ljepotom, puni ponosa organiziramo ovu manifestaciju kojom želimo u zajedništvu podijeliti ono najbolje što je kao plod cjelogodišnjeg rada stiglo s plodne slavonske zemlje.

Vidimo se u Požegi na „Martinju&Okusima jeseni“ 12. studenoga 2022.!

Skip to content