Martinje & Okusi jeseni

„Vince naše, koje jesi u peharu, ulij u grlo naše te rasvijetli pamet našu, budi dobre volje kako kod kuće, tako u vinogradu i podrumu. Ne otpusti nas od pune čaše kako i mi ne otpuštamo nikoga od pune flaše i ne odvedi nas u prazan, nego u puni podrum da uživamo u vinskom rodu i ne uvedi nas u napast da pijemo vodu.“ – dio je „molitve“ vinskog biskupa uz koju se svake godine na prostoru Lermanove i Florijanove ulice u Požegi „krsti“ mošt u vino.

Kestenijada i Bučijada, objedinjene pod nazivom „Okusi jeseni“ i Martinje okupe svake godine u šetališnoj zoni brojne Požežane i njihove goste koji ne mogu odoljeti bogatoj i raznolikoj ponudi domaćih eno i gastro proizvoda i rukotvorina. Svake se godine na manifestaciju i jesenski sajam prijavi četrdesetak izlagača iz cijele Slavonije s domaćim proizvodima, zimnicom, medom, sokovima, slasticama, suvenirima, rukotvorinama, prirodnim čajevima, suhomesnatim proizvodima.

Ovogodišnja manifestacije započinje u jutarnji satima i to prigodnim jesenskim sajmom, zatim nastupom mladog glazbenog sastava Paori i Folklornog ansambla Požega, dok za naše najmlađe pripremamo brojne jesenske radionice i igraonice u suradnji s osnovnim školama i Zabavno – rekreativnim centrom „Meraki“.

Središnji dio manifestacije, obred krštenja mošta uz vinskog kardinala Vladu Bauera i njegove ministrante, održat će se u 11 sati, a u ovogodišnju organizaciju uključila se i Udruga vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ koja će na svome štandu održati besplatnu degustaciju vina za sve posjetitelje.

Stari običaj proslave Martinja, o kojem je Glasnik Požeške županije pisao još 1903. godine preselio se u novije vrijeme iz vinograda na asfalt, uz program koji okuplja ne samo ljubitelje vinskih kapljica. Vinogradi ipak nisu zaboravljeni. U suradnji s HPD Sokolovac organiziramo izlet Požeškom gorom. Na taj način želimo povezati Požešku goru, ogroman potencijal koji imamo u samom centru grada, s manifestacijama koje su u svojoj biti vezane uz obronke naših gora i njihove vinograde.

Vidimo se u Požegi 11. studenoga 2023.!

Skip to content