Grgurevo 2022.

Jedna od najznačajnijih gradskih proslava je Dan grada koji se obilježava 12. ožujka na Grgurevo. Požežani unatrag tri stoljeća redovito obilježavaju povijesni datum 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge osmanlijske okupacije. Tog se dana na brdu Sokolovac pucnjevima iz topova mužara obilježava čuvena bitka na Sokolovcu, gradskim ulicama paradiraju povijesne postrojbe i gradske straže iz cijele Hrvatske i inozemstva, a sve se zalije čašicom dobrog vina požeških vinara.

Za svoje sugrađane i posjetitelje Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega pripremili su pregršt sadržaja koji će se odvijati tijekom cijelog mjeseca ožujka a detalje možete pronaći u programu ”Grgurevo 2022.”

Ono što svakako treba izdvojiti je subota 12. ožujka. Ona će biti u znaku povijesnih postrojbi koje nam i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10 sati sa starog autobusnog kolodvora ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu sv. Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću, požeškom osloboditelju, koji je predvodio narodnu vojsku i na Grgurevo 12. ožujka 1688. krenuo u odlučnu bitku, pobijedivši nadmoćnu tursku vojsku.

Uz domaćine, Povijesnu postrojbu „Trenkovi panduri“ i Gradsku stražu Požega, u ovogodišnjem programu sudjelovat će i Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Hrvatski Sokol Osijek, Keglevičeva straža Kostel, Turopoljski banderij, Rapski samostreličari Varaždinska građanska garda, Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada, Bosna i Hercegovina, Bilovecka dvorska garda i panduri baruna Trenka – Novi Jićin, Bilovec, Češka, Bűrgergarde der Stadt Ravensburg 1830. (Gradska straža Ravenburg) te mnogi drugi.

Program se nastavlja na Trgu Sv. Trojstva gdje će se od 11:00 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“ koja će okupit brojne obrtnike iz kontinentalne i jadranske Hrvatske kako bi na jednom mjestu promovirali hrvatske autohtone prehrambene proizvode, tradiciju i običaje. Osim štandova obrtnika, očekuju vas i brojni izlagači s domaćim proizvodima i rukotvorinama. Za dobru glazbu i veselu atmosferu pobrinut će se Tamburaški sastav Gazde, a tu su i nastupi lokalnih kulturno – umjetničkih društava. Večernji sati rezervirani su za koncerte pa će tako na središnjem gradskom trgu od 19:00 sati nastupiti Posegana, a od 20:30 naša Požežanka Vesna Pisarović.

Grgurevo okuplja mnoge običaje i više različitih proslava. Korijeni Grgureva uvijek su bili vezani uz pobjedu fra Luke Ibrišimovića i oslobođenje Požege ali Grgurevo oslobađa Požegu i danas. Ne više u vojnom smislu, već onako kako to samo dobra „fešta“ zna učiniti. Danas se uz Grgurevo oslobađamo stresa i dosade, svakodnevice i napornih rutina. I sve to uz topovske plotune da čitav kraj čuje kako Požega slavi. Slavlje je to koje doslovno odjekuje – oslobađa&odjekuje!

Linkovi na događaje:

Grgurevo 2022. – Gazde u Požegi ? https://fb.me/e/1HaJmYYWW
Grgurevo 2022. – Koncert Vesne Pisarović ? https://fb.me/e/1V2erFzOf

Skip to content