FotoAvantura – postani turist u svom gradu

Fotografija je grana umjetnosti u kojoj fotograf pomoću fotoaparata zaustavlja trenutak realnog života. Fotografija obuhvaća samo isječak i trenutak beskrajnog prostora i vremena, zaustavlja sliku života i stvarnosti koji su u neprekinutom kretanju i trajno se mijenjaju. Kako svladati fotografiju najbolje možemo naučiti na foto radionicama. Foto radionice su popularan način brzog učenja ali i upoznavanja s nekim vidom fotografije. Ovakav tip radionica vrlo je zanimljiv jer se najvećim dijelom odvija kroz praktični rad i direktan pristup temi što dovodi do kreativnosti i osobnog razvoja.

Stoga, Turistička zajednica Grada Požege organizirala je u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega kroz mjesec svibanj i lipanj poučnu i kreativnu radionicu pod nazivom FotoAvantura – postani turist u svom gradu. Profesor Hrvoje Mikolčević prenio je grupi svoje znanje i entuzijazam. Radionica je podijeljena u dva dijela, teorijski i praktični – fotoavanturistički. Kako bi polaznici bili spremni za izlazak na ulice grada i kako bi što bolje uhvatili prave kutove i zanimljive lokalitete, teorijski dio radionice prikazivao se i proučavao u prostorijama novouređene knjižnice. Za svakog pravog fotoavanturista bitno je da savlada tehničke i estetske zakonitosti fotografiranja za što na ovoj radionici nije nedostajalo savjeta.

Svakog tjedna grupa zaljubljenika u fotografiju nalazila se s profesorom Mikolčevićem na teorijskom dijelu radionice kako bi ih pripremio za terensku nastavu koja bi slijedila taj tjedan. Šetnja Požegom nudi pregršt zanimljivih lokacija koje je oštro oko naših fotoavanturista učilo što kvalitetnije prikazati na fotografiji pa su tako kroz ovu radionicu u tri praktična izleta stvarali fotografije cijelog grada. Svoj album polaznici su počeli ispunjavati fotografijama Trga Svete Terezije i Katedrale, detaljima zgrade Gradske knjižnice i čitaonice i pitoresknim ulicama koje okružuju glavni gradski trg.

Osim centralnih gradskih znamenitosti i lokacija, na drugom dijelu praktične nastave, objektivi naših polaznika imali su priliku prošetati Požeškom gorom i fotografirati grad iz pričje perspektive te Sokolovac, Stazu Sokola, panoramu grada i vinograde s lokacije Sv. Vida. Cjelomjesečno druženje završeno je fotografiranjem Trga Svetog Trojstva, Franjevačkog samostana i crkve Svetog Duha, Gradske kuće, Gradskog muzeja i Palače Požeško – slavonske  županije.

Kako bi nagradili trud naših polaznika na kraju ove kreativne avanture, u sklopu Požeškog kulturnog ljeta, u Gradskoj knjižnici organizirana je izložba na kojoj su prikazani plodovi ove radionice. Najbolje fotografije naših polaznika možete pronaći u Dvorani Mudrosti do 31. kolovoza.

Skip to content