10 razloga zašto posjetiti Požegu

Požega se nalazi u Zlatnoj dolini koju omeđuju gorja – sa zapada Psunj (984 m), sa sjevera i sjeveroistoka Papuk (953 m) i Krndija (792 m), s juga Požeška gora (616 m) i Dilj-gora (495 m), koje od sjevera prema jugu razdvaja dolina rijeke Orljave kao prirodni izlaz iz Požeške kotline u Posavinu.

1. Uživajte u nesvakidašnjem gostoprimstvu poljoprivrednih gospodarstava

Požega obiluje mnogim seoskim domaćinstvima od kojih izdvajamo Zlatni lug, krčmu, prenoćište i izletište koje se prostire na 70 ha. Zlatni lug smjestio se na zapadnom dijelu grada Požege, u selu Donji Emovci. U srcu Zlatne doline koja je vjekovima očuvala tradiciju i dušu jedinstvenih slavonskih sela smještenih u beskrajnim ravnicama, podno vinograda i pogleda prema gustim slavonskim šumama, na seoskom domaćinstvu Zlatni Lug otvorena su vrata za  gostoprimstvo koje će pružiti odmor od svakodnevice i užurbanog života sve od ljubaznih domaćina, prestižnog bazena, vrhunske vinoteke vina Požeštine, raznih outdoor aktivnosti pa do sjajnih gastro specijaliteta.

2. Ulovite vlastitu pastrvu za ručak

Malo dalje put prema sjeveru vodi nas u nezaboravne prizore ljepote u čijoj lepezi boja i prirodnih doživljaja uživaju posjetitelji željni mira, tišine i potpunog odmora od stresne gradske svakodnevnice, imanje Stari Fenjeri.

Restoran je pomno uređen  kako bi svakom posjetitelju osigurao nezaboravan ugođaj uz uživanje u vrhunskim gastronomskim specijalitetima kontinentalne kuhinje, pripremljenih od svježih domaćih namirnica. Uz ugostiteljske usluge, ovdje možete uz rekreacijski ribolov kalifornijske i potočne pastrve, uloviti vlastiti riblji specijalitet.

3. Degustirajte vrhunska bučina ulja

Ako krenete prema gradskoj vrevi, moći ćete se zaustaviti na degustaciji sjajnih bučinih ulja, koštica i drugih domaćih proizvoda na imanju Grbić, koje ima certifikat ekoloških proizvoda, HALAL i HACCP certifikat, a za vas će održati niz edukacijskih radionica vezanih uz zdravu prehranu, nutricionizam ili, pak, ekološki uzgoj.

4. Opustite se na Požeškoj gori uz predivan pogled sa Sokolovca

Požega se smjestila podno Požeške gore. Na samo kilometar i pol od same jezgre grada nalazi se brdo Sokolovac. Ova slavna uzvisina dobila je ime po fra Luki Ibrišimoviću – Sokolu, koji je upravo s njegovih padina protjerao Osmanlije iz Požege. Ovdje vas čeka prekrasan pogled na cijelu Požegu i Staza Sokola koja vodi do Trga sv. Trojstva okrunjena sa 16 poučnih ploča o flori, fauni i povijesti ovog dijela grada.

5. Doživite ciklo Požegu

Požega i njena okolica ne uklapaju se u stereotip o ravnoj Slavoniji. Neposredno južno od grada su obronci Požeške gore. Iako nisu visoki, lijepo su uređeni te velikim dijelom zasađeni vinogradima, te pružaju lijepe vidike na grad i okolicu. Na njima se nalazi mnoštvo lokalnih i vinogradarskih puteva od kojih neki funkcioniraju kao biciklističke ili pješačke staze. Uživati u bicikliranju možete u nizu biciklističkih staza kroz vinograde, posjetiti berbu grožđa i napraviti baš svoje personalizirano vino i sve to u jedinoj cikloturističkoj agenciji u ovom dijelu Hrvatske. 

6. Upoznajte Požegu iz ptičje perspektive

Želite li doživjeti Požegu iz zraka, tu je Paragliding klub Bumbar koji će vam pomoći da svoje snove ostvarite, uz pomoć licenciranih pilota. Bilo da ste iskusni letač ili avanturist željan novih doživljaja neka vam požeška brda i doline postanu igralište da poletite u tandemu i pogledate svijet oko vas iz druge perspektive.

7. Okusite najneobičniji muzej u Hrvatskoj

Gosti koji posjećuju Požegu i njenu okolicu znaju da se tamo svim osjetilima uistinu uživa usporeni, opušteni i hedonistički način života, koji je lijek od svakodnevne jurnjave i stresa. Ovdje u restoranima, krčmama i na seoskim domaćinstvima možete okusiti pravu, rukom rađenu hranu spremljenu na tradicionalan način kako su je naši preci pripremali i nudili dragim gostima u  nadaleko poznatom slavonskom gostoprimstvu. Danas je ovo područje omiljena destinacija gostiju željnih nenametljivih spoznaja kroz razgledavanje kulturnih znamenitosti, uživanja u ponovno otkrivenim zaboravljenim jelima Muzeja u loncu i čuvenoj vinskoj kapljici i mnogobrojnim tradicionalnim i zabavnim manifestacijama, kao i ljubitelja prirode u aktivnom i ladanjskom odmoru, od kojih će zasigurno svatko pronaći ponešto za sebe u nizu od stotinu zanimljivih blogova kojim se oživljuje tradicija i prošlost slavonskih jela, a stara jela dobivaju novi sjaj! Svoje recepte možete pronaći na policama www.muzejuloncu.com Posebnost iz Muzeja u loncu svakako je Požeški vinogradarski čevap, jedino jelo zaštićeno kao nematerijalno dobro od Ministarstva kulture uz običaje Grgureva koje možete kušati u požeškim restoranima.

8. Posjetite restoran čiji je specijalitet odrezak Baruna Trenka i njegova sočna priča

Neka od jela iz „špajze“ Muzeja u loncu možete kušati u restoranu Grgin Dol. Neposredna blizina središta grada, a u isti mah i bujno zelenilo podno Požeške gore garancija su da se gost i turist može ugodno odmoriti i bogato pogostiti biranim specijalitetima domaće kuhinje i velikim izborom kvalitetnih vina požeško-kutjevačkog vinogorja.

Ovdje možete kušati i poznato jelo, specijalitet Restorana Grgin dol odrezak baruna Trenka koji se sastoji od telećeg ili svinjskog odreska punjenog slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom te pirjan na crvenom luku s umakom od gljiva. Ovdje ćete čuti i vrlo zanimljivu priču kako je upravo barun Trenk povezan s caricom Marijom Terezijom.

9. Ponesite sa sobom gastro suvenir iz Samostana časnih sestara reda Sv. Vinka

Osim, jela Muzeja u loncu, koja možete kušati u restoranima diljem grada, postoji jedan specijalitet svojstven samo ovom mjestu, nekadašnjoj Domaćinskoj školi časnih sestara milosrdnica, marmelada od mrkve. Ovdje možete prošetati samostanom, pogledati izložbu nekadašnjih vremena, pomoliti se u kapelici na vrhu zgrade, ali počastiti se slasnom marmeladom, savršenom za sitne božićne kolačiće ili zajedničku zimsku večeru uz vrući čaj. A ona se diči zdravim namirnicama – kraljicom mrkvom i kraljem limunom, bez kemijskih dodataka.

10. Uživajte u okusima urbanog street fooda

Kako se u destinaciji Zlatna Slavonija najviše uživa u okusima tako gosti ovdje uz tradicionalna jela i gastronomiju mogu kušati i moderan Funky food. Radi se o posebno osmišljenom street food-u koji povezuje tradiciju i moderne okuse, ali i želje posjetitelja usmjerene na brzi ritam života i njihov istančan okus. Ovdje ćete osjetiti urbani puls grada i okuse lokalnih namirnica i tradicionalne kuhinje interpretirane na moderan način. I sve to u eko ambalaži. Rastu li vam zazubice?

U neposrednoj blizini nalaze se i poznate vinarije koje nikako ne smijete propustiti.

Priču završavamo i raznim legendama koje vas pozivaju u Požegu i po kojima pamtimo zanimljivosti ovog prekrasnog slavonskog grada. Tako jedna kaže da „onaj tko popije vode sa Tekije, nikada ne ode iz Požege ili je nikada ne zaboravlja”.

Dobro došli u Požegu!

Skip to content