Pričajmo o vinu

Tajna grada koji u svom naslijeđu čuva brojne priče vinara krije se u neposrednoj blizini paralele 45,3,  poznatoj po važnim vinorodnim područjima – Istrom, Piemontom, Bordauxom i Oregonom. Graševini, kao sorti koja je proslavila cijelu destinaciju, pridružuju se ovdje sivi i bijeli pinot, sauvignon, rajnski rizling, a požeški vinari znaju kako gosta nagovoriti da se prepusti uživanju u dobroj kapljici.

U ovom gradu moći ćete kušati najfinija vina u vinogradarskim podrumima i kušaonicama, ali i na samo pet minuta od gradske vreve i predivnog Trga Sv. Trojstva opustiti se u sjeni požeških vinograda i s domaćinom proćaskati o anegdotama u istim. Ovdje se na veliko slave Martinje, Grgurevo i Vincelovo, a priče bogatih slavlja samo potvrđuju kako izgleda kad se poveže najbolje iz čaše, kotlića i dobrog slavonskog domaćina.

Sretno novo Vincelovo

Svaki početak nove vinogradarske godine u Požegi slavi se već sredinom siječnja na spomen Sv. Vinka.  Otkrit ćemo vam koje su dvije najistaknutije priče vincelovskog narativa u Požegi. Jedna je, svakako, posvećivanje vinograda, ta stara vinarska ceremonija i svetkovina koju slave vinari diljem Hrvatske. A druga se sastoji od druženja, isprobavanja vrhunskih vina i autohtonih delikatesa, koju naši obrtnici već tradicionalno održavaju u suradnji s eno i gastro zaljubljenicima s Jadrana. Ta manifestacija uz Vincelovo u Požegi, poznatija je pod nazivom Zeleno-plavo. Ovaj nacionalni projekt u kojem posjetitelji na Trgu Sv. Trojstva kušaju brojne delicije Hrvatske kuhinje u kojem spajamo eno i gastro običaje, vina te delicije kontinentalne i jadranske Hrvatske, dolazi taman kad manifestacije u Hrvatskoj još uvijek miruju.

Ove godine predstavljamo vam požeške vinare koji su zaslužni za promociju vinskih priča iz Požege i što se njihov dobar glas daleko čuje.

Vinarija Bartolović

Vinarija Bartolović osnovana je 2005 godine na temeljima dugogodišnje obiteljske tradicije uzgajanja vinove loze i proizvodnje vina. Djelovanje ove vinarije proizašlo je iz velike ljubavi prema vinogradima i vinu, te spoju tradicije i moderne tehnologije koja je neizbježna za dobivanje visoko kvalitetnih vina. Širokom paletom vina, Vinarija Bartolović trudi se zadovoljiti i najzahtjevnije znalce a svoja vina predstavljaju na raznim poznatim sajmovima. Danas se vina Bartolović osim u Hrvatskoj prodaju u Danskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Crnoj gori, Kini i drugim zemljama.

Vinogradi Vinarije Bartolović podignuti su na nadmorskoj visini od 400 m, kamenitog i pjeskovitog tla, te gustog sklopa sadnje od oko 7.000 trsova/ha. Nalaze se pokraj mjesta Kaptol, po kojem je i nazvana posebna linija vina, “Vina Kaptol”. Trenutno se uzgaja deset različitih sorti grožđa. Od bijelih su to sauvignon, chardonnay, pinot sivi, pinot bijeli, graševina i rajnski rizling, dok se od crvenih proizvodi pinot crni, merlot, syrah i cabernet sauvignon.

Kapacitet podruma Vinarije Bartolović je preko 300 000 litara vina dok je godišnja proizvodnja od 100 000 do 130 000 litara. U podrumu se nalaze inox cisterne raznih veličina, te barrique bačve od 225, 400 i 500 litara koje su uglavnom od slavonskog hrasta, a manji je dio od francuskog, mađarskog i američkog hrasta. U inox cisternama se odrađuje kontrolirana fermentacija laganih i svježih bijelih vina te služe za kupažu prije punjenja, a u barriqu odležavaju uglavnom crvena vina i manjim dijelom bijela vina. 

Ponudu i više informacija o Vinariji Bartolović možete pronaći na https://www.vinarija-bartolovic.com/

Počastite sebe i svoje bližnje nekom od butelja jer uvijek je #dobrapričauzbuteljuBartolovića.

Vina VUP

Na površini oko 7 ha vinograda Veleučilište u Požegi je 2005. i 2006. godine na lokalitetima Vinogorja Kutjevo zasadilo 11 vinskih sorti grožđa čime su uspostavljeni uvjeti za kvalitetno i suvremeno izvođenje vježbi za veći dio kolegija stručnog studija Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo. Na Poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Požegi izvode se preddiplomski stručni studiji Prehrambena tehnologija te Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo čiju su posebnost prepoznali studenti iz cijele Hrvatske.

U okviru Poljoprivrednog odjela ustrojene su ustrojbene jedinice

  • nastavna baza “Klijet i spremište vina”
  • nastavni objekt “Vinski podrum i laboratorij”
  • višegodišnji nasad vinograda

Tijekom izvođenja nastave studenti prolaze sve dijelove proizvodnje grožđa i vina. Stručni studij Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo je specifičan po tome što studenti sudjeluju u proizvodnji vlastitih vina u sklopu nastavne baze „Klijet i spremište vina“. Ukupne bruto površine 515,71 m2, nastavna baza ”Klijet i spremište vina” sagrađena je na lokaciji sjeveroistočno od sela Podgorje, na južnim obroncima Papuka.

Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremišta vina, kušaonice, prostorija za smještaj poljoprivredne mehanizacije i priključaka, gnojiva, pesticida, kao i nastavne prostore, učionice, kabinete, praktikume i degustacijske dvorane. Izravno je fizički i funkcionalno povezan s nastavnim poligonom višegodišnjih nasada vinograda te s njim čini nastavno-demonstracijsku cjelinu u okviru koje se odvija pretežiti praktični dio nastavne djelatnosti Poljoprivrednog odjela.

U sklopu nastavne baze postoji dio „minivinifikacije“ (inox bačve zapremnine 100 litara) gdje studenti u vlastitim bačvama (koje služe isključivo u tu svrhu) proizvode svatko svoje vino, koje nakon završenog ciklusa proizvodnje ocjenjuje stručno povjerenstvo i bira najbolje vino. Za takvo najbolje ocijenjeno vino student dobiva simbolično priznanje, a svaki student kao nagradu za cjelogodišnji trud u vinogradu i podrumu to vino dobiva u trajno vlasništvo, u većini slučajeva, kao prvo vlastito proizvedeno vino.

Osim studentskih vina Veleučilište u Požegi proizvodi i asortiman sortnih vina koje možete kupiti u prodavaonici na adresi Vukovarska 17 u Požegi.

Ponudu i više informacija možete potražiti na https://vina.vup.hr/

Zlatni Lug

Vinoteka Zlatni Lug smještena u podrumskom prostoru prenoćišta Zlatni Lug omogućava degustiranja najboljih vina požeškog kraja i kutjevačkih obronaka. U prostoru tradicionalnog slavonskog podruma, okruženog starom ciglom, hrastovim gredama i starim lomljenim crijepom, uživat ćete i kušajući najbolje suhomesnate specijalitete proizvedene od domaćih slavonskih crnih svinja, vrhunski domaći sir, a sve to uz visoku uslužnost osoblja domaćinstva.

Posjeta vinoteci može se organizirati kao dio vašeg izleta ili kao dnevna razonoda za vaše prijatelje i poslovne partnere. Degustacija sadržava kušanje tri vrste vina i domaći sir.

Vina Romić

Vinarija Romić započela je svoj rad 1996. godine u srcu Zlatne doline, s vinogradima rasprostranjenim po Požeško-Pleterničkom vinogorju. U svom podrumu proizvode različite tipove Graševine, rose od crne sorte Merlot i crne sorte – Cuvée, Cabernet Sauvignon. Najponosniji su na mlada vina Graševine koja iz godine u godinu osvajaju zlatne medalje i osvajaju nepce ljubitelja vina širom Hrvatske.

Vinariju je osnovao Davor Romić, otac četvero djece koji uz veliki trud i pomoć svoje obitelji i kooperanata s kojima surađuje ostvaruje vrhunske rezultate svake godine. Ovaj vinar zaslužan je za vina od kojih su većina na Zavodu za vinarstvo u Zagrebu ocijenjena vrhunskim.

Vina Zrinščak

Obiteljska vinarija Zrinščak osnovana je 1997. godine. Vinarija se nalazi u Požegi dok se vinogradi nalaze na četiri različita položaja Kutjevačkog vinogorja. Iz podruma ove vinarije izlaze kvalitetna i vrhunska vina. Ivan Zrinščak vlasnik je koji na 12 hektara vinograda proizvede približno 50.000 litara vina koje plasira najviše u Zagrebu i na jadranskoj obali, posebice u sezoni.

Vinogradarstvo i vinarstvo Vojak

Vinarija Vojak osnovana je 1. travnja 2004. godine, kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Uzgoj grožđa i proizvodnja vina nastavak su duge vinogradarske tradicije obitelji Vojak, još od 1950.- ih godina na prostorima poznatog kutjevačkog vinogorja. Od 2004. godine vlasnik vinarije Dinko Vojak tu je djelatnost profesionalizirao, te prijavio kao “Vingradarstvo i vinarstvo Vojak”.Iste 2004. godine izgrađen je vinski podrum kapaciteta 50 000 litara. Te godine proizvedeno je i punjeno prvo vino u vinariji, od grožđa graševine iz obiteljski naslijeđenog vinograda s područja okolice Bekteža. 

Prvi vinograd u sklopu OPG-a zasađen je 2005. godine na području kutjevačkog vinogorja. Ukupno je posađeno 12 000 panjeva crnih sorti. Na istom području je 2008. godine zasađeno 15 000 novih panjeva.

Osim matičnog vinograda na kutjevačkom području, vinarija posjeduje i vinograd na povijesnom lokalitetu Sokolovac, koji pripada požeškom vinogorju. Ta lokacija odlikuje se vulkanskim tlom zasićenim željezom, koje izrazito pogoduje uzgoju vinove loze, te je poznata čak i u Francuskoj. Na tom lokalitetu stari fratri su posjedovali vinograde pinota bijelog, za koje su još početkom 20. stoljeća osvajali zlatne medalje. Stoga je cilj vinarije bio vratiti tu sortu na Sokolovac, u čemu je i uspjela. Na gospodarskom sajmu Vino kap u Kaptolu 2009. godine graševina OPG-a Vojak osvojila je zlatnu medalju, a kupaža Baun Franjo Trenk 2010. godine srebrnu medalju na istom sajmu.

Nositelj OPG-a Dinko Vojak 2012. godine proglašen je najboljim hrvatskim mladim vinarom na 17. međunarodnom  sajmu vina i vinogradarske opreme Vinovita u Zagrebu.

Skip to content