IQM DESTINATION Zlatna Slavonija

Na području Požeško slavonske županije je početkom 2019. godine započelo neformalno udruživanje lokalnih turističkih zajednica kao nositelja turističkog razvoja područja pod nazivom IQM Destination Zlatna Slavonija. Proces razvoja se realizira kroz  projekt „Integirano upravljanje kvalitetom u destinaciji Zlatna Slavonija“ (IQM). 

Ovim projektom lokalne turističke zajednice objedinjuju kvalitetnu turističku ponudu destinacije Zlatna Slavonija. U prvoj fazi projekta je uključeno 99 subjekata županije,  a u drugoj fazi se proširila baza na više od 140 subjekata.

IQM projekt je podržan i sufinanciran od županije i gradova Lipika, Pakraca, Požege, Kutjeva, Pleternice i Velike,  županijske turističke zajednice  te  Hrvatske turističke zajednice i u drugoj fazi od Ministarstvo turizma. Projekt provodi tvrtka Feel IQM Destination koja je već provodila slične kvalitetne programe. Glavni oslonac i podrška ovom projektu su autorice projekta Đurđica Šimičić (Feel IQM) i Anamarija Cicarelli (Interligo d.o.o.) s partnerom Perom Matićem (Dokumentalist d.o.o.). Oni su svojim iskustvom i savjetima poveznica  turističkim zajednicama s trendovima odgovornog razvoja i kretanjima turističkog tržišta na globalnoj razini.

Ovo je prvi projekt u Slavoniji po implementaciji novih radnih procesa i načina razvoja destinacije te mjerenja učinkovitosti sukladno Metodologiji izrade programa rada i financijskog plana. Visoka kvaliteta podrazumijeva stalni rast i razvoj. Turističke zajednice se stoga posvećuju razvoju ponude, proizvoda i destinacije.  

Ono što savjetujemo svojim subjektima jest da je sada vrijeme da se putem društvenih mreža povezuju s gostima, promiču prirodne ljepote, da pričaju svoje priče, snimaju kratke video filmove u kojima pričaju o potencijalima destinacije i ističu opuštanje, odmor i odmak od stresnog života u očuvanoj prirodi. Smisao svega je ne povući se, komunicirati s gostima, promicati ljepote, pričati priče, snimati filmove i isticati netaknutu prirodu. Održavali smo posebne edukacije i koordinacije s hotelima, iznajmljivačima, muzejima, vinarima, lokalnim proizvođačima i ostalim  turističkim subjektima. Trebamo umrežiti sve njih i pružiti gostu cijeli paket proizvoda i usluga na jednom području te podići kvalitetu ponuđenoga  – pojasnila je koordinatorica projekta IQM Destination Zlatna Slavonija Silvija Podoljak. Važan proizvod koji je nastao iz ovog projekta jest Studija integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji.

Skip to content