TZ Požega & članovi

Turistička zajednica grada Požege, naši djelatnici rado će vam pomoći da vam vaš posjet Požegi i okolici, našim “brdima i dolinama”, ostane u najljepšem sjećanju.

Ukoliko ste naši članovi, slobodno nam se obratite ako primjerice planirate otvoriti novi ugostiteljski objekt ili ako ga već posjedujete, a tražite odgovor na pitanja vezana uz prijavu gostiju ili plaćanje turističke (boravišne) pristojbe i turističke članarine.

Rado ćemo vam pomoći savjetom ili vas uputiti kako doznati više o potporama za otvaranje i ulaganje u dodatno opremanje vašeg ugostiteljskog objekta, kako biste bili čim konkurentniji na turističkom tržištu te privukli nove goste i posjetitelje.

Obratite nam se i ukoliko imate specifična pitanja o sustavu prijave gostiju e-Visitor.

 

Turistička zajednica Grada Požege i Turistički info-centar Požega

(otvoreno: pon-pet 8-15, sub 8-13)
Trg Svetog Trojstva 11, 34000 Požega, Hrvatska
Tel: +385 (34) 274 900
Fax: +385 (34) 274 901
E-mail:tz-pozega@po.t-com.hr

Radni tim Turističke zajednice

dr.sc. Željko Glavić

Gradonačelnik Grada Požege

Silvija Podoljak dipl.oec.

Direktorica ureda Turističke zajednice Grada Požege

Suzana Ivanković

Referentica za administrativne poslove

Zvonko Šimić

Referent za knjigovodstvene poslove

U nastavku pronađite odgovore na najčešća pitanja članova turističke zajednice (FAQ), a za sva ostala pitanja, kontaktirajte nas telefonom ili nam pošaljite e-mail.

1. Uplata turističke članarine i turističke pristojbe za područje koje pokriva TZ Grada Požege - upute za popunjavanje uplatnice

Članarina u turističkim zajednicama

 • Opis plaćanja: Članarina turističkim zajednicama – Požega
 • Broj uplatnog računa IBAN: HR411001005-1735127157
 • Model plaćanja: HR67
 • Poziv na broj: OIB tvrtke ili privatnog iznajmljivača

(Prema članku 12. stavak 1. Zakona o članarinama u turističkim zajednicama(NN 52./2019.) poslove evidencije, obračuna i naplate članarine obavlja Porezna uprava.)

Turistička (boravišna) pristojba

 • Opis plaćanja: Turistička pristojba – Požega
 • Broj uplatnog računa IBAN: HR791001005-1735104745
 • Model plaćanja: HR67
 • Poziv na broj: OIB – sedmeroznamenkasta oznaka objekta iz sustava eVisitor

Turističku pristojbu plaćaju sve pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge noćenja u smještajnom objektu, osobe u domaćinstvu, te vlasnici kuća i stanova za odmor, uplaćuju na račun utvrđen propisima o prihodima za javne potrebe.)

2. Više informacija o pitanjima Članarine u turističkim zajednicama (turističke članarine):

Turistička članarina je jedan od parafiskalnih nameta kojeg su obavezni plaćati svi pružatelji usluga u iznosima koji ovise o Skupini djelatnosti i Stopi za obračun koje možete doznati iz Zakona o članarinama u turističkim zajednicama. Iz tih sredstava se financira rad turističkih zajednica, ali evidenciju, obračun i naplatu članarine vrši Porezna uprava u korist Državnog proračuna R. Hrvatske.      

 

 • Članarina turističkoj zajednici, zajedno s drugim obvezama kao što je npr. spomenička renta, spada u tzv. troškove poreznog razdoblja. Plaćamo ju unaprijed, ali na temelju obračuna za prošlo porezno razdoblje.
 • Turistička članarina se plaća općom uplatnicom na temelju prošlogodišnjeg obračuna. Može se platiti u 12 jednakih obroka, do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec. Krajnji rok za isplatu posljednjeg obroka je veljača sljedeće godine.
 • Članarina se evidentira, obračunava i naplaćuje u Poreznoj upravi grada ili općine gdje se nalazi sjedište obveznika. Nakon izvršene uplate, a najkasnije do kraja veljače, potrebno je ispuniti obrazac TZ-a i poslati ga poštom, e-mailom ili osobno odnijeti u Poreznu upravu.
 • Ukoliko se bavite uslugom smještaja, više informacija o plaćanju Turističke članarine pojašnjenih na jednostavan način potražite na strukovnoj stranici cimerfraj.hr
3. Više informacija o pitanjima Turističke pristojbe:

Vlasnici smještajnih objekata obvezni su uplaćivati turističku (boravišnu) pristojbu (za svako noćenje ili paušalni godišnji iznos) sukladno Rješenju o obavljanju djelatnosti. Iz prikupljenih sredstava financira se rad turističkih zajednica, od čega najveći dio novca odlazi na promociju destinacije. Evidencija, obračun i naplata turističke pristojbe obavlja se kroz eVisitor sustav Hrvatske turističke zajednice.

Mjere Vlade R. Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije Koronavirusa – Upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja (nisu u sustavu PDV-a)

  4. Pravilnik o Paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu

  Do 2019. naziv ovoga pravilnika bio je “Pravilnik o djelatnostima iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova koje će se paušalno oporezivati, o visini paušalnog poreza i načinu plaćanja paušalnog poreza”. Više o Pravilniku i izmjenama Pravilnika možete naći na stranicama Narodnih novina

  Paušalni porez u turizmu je prihod  Državnog proračuna, prikuplja ga Porezna uprava, ali se tako prikupljena sredstva za razliku od Turističke članarine i Turističke pristojbe ne koriste za rad Turističkih zajednica već se uplaćuju u proračun jedinici lokalne samouprave (Grada/Općine) u kojima su prikupljeni.

  • Mjere Vlade R. Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije Koronavirusa – Upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja (nisu u sustavu PDV-a)
  • Uz plaćanje članarine turističkim zajednicama i turističke pristojbe po krevetu ili ostvarenom noćenju, pravne i fizičke osobe koje se bave iznajmljivanjem smještaja turistima, obveznici su plaćanja poreza na dobit ili poreza na dohodak.
  • Fizičke osobe koje se bave iznajmljivanjem soba, apartmana i drugih objekata smještaja imaju mogućnost plaćanja poreza na dohodak u paušalnom obliku.
  • Porezni obveznik u paušalnom obliku je onaj kojemu je izdano Rješenje o odobrenju za navedenu djelatnost u statusu građanina – fizičke osobe, odnosno nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva uz uvjet da po tom rješenju nije obveznik poreza na dodanu vrijednost i ne utvrđuje dohodak na temelju poslovnih knjiga.
  • Paušalni porez plaća se u onoj jedinici lokalne samouprave u kojoj vlasnik smještajnog objekta ima prebivalište. Od 2021. to će se izmijeniti te će se Paušalni porez plaćati gradu/općini u kojoj smještajni objekt djeluje.
  • Visina paušalnog poreza se obračunava isključivo po broju fiksnih postelja u domaćinstvu, pomoćni ležajevi ne ulaze u obračun.
  • Godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se kao umnožak broja kreveta, odnosno broja smještajnih jedinica u kampu i/ili kamp-odmorištu i/ili objektu za robinzonski smještaj i visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici. Način izračuna: broj fiksnih kreveta prema Rješenju o registriranoj djelatnosti x iznos osnovice u KN + stopa prireza za Grad Požege = obveza paušalnog poreza.

  30 kreveta x  150,00 kn + prirez 7% = 4.500 + (4.500 x 0,07) =4.500 + 315 = 4.815 kn

  5. Ukoliko želite otvoriti novi smještajni objekt

  Ukoliko želite otvoriti novi smještajni objekt, sve potrebne informacije, uvjete koje trebate ispuniti i potrebnu dokumentaciju potražite u Upravnom odjelu za gospodarstvo i graditeljstvo u Odsjeku za poduzetništvo, turizam i promet Požeško-slavonske županije u Požegi:

  Nakon što od nadležnog Upravnog odjela dobijete Rješenje o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga, a koji propisuje vrstu usluga, vrstu objekta, kategoriju, minimalne uvjete za pružanje usluga i ostalo, s navedenim Rješenjem dođite u ured Turističke zajednice Grada Požege (ako se vaš objekt nalazi na području administrativne jedinice Grad Požega, u suprotnom se obratite turističkoj zajednici nadležnoj za vaš grad ili općinu, odnosno u Turističku zajednicu Požeško-slavonske županije ako vaša općina nema osnovanu turističku zajednicu). Turistička zajednica će podatke iz Rješenja unijeti u sustav prijave gostiju e-Visitor, a vaše kontakt podatke i opis smještajnog objekta na web stranicu te će vaši daljnji odnosi biti upravo s turističkom zajednicom, vašim novim poslovnim partnerom!

  Za informacije o korištenju sustava prijave gostiju e-Visitor i pitanja naplate turističke (boravišne) pristojbe, kontaktirajte ured TZ Grada Požege, Trg Svetog Trojstva 11, telefon: 034 274 900, e-mail:tz-pozega@po.t-com.hr

  Više informacija o obvezama po pokretanju poslovanja smještajnog objekta pojašnjenih na jednostavan način potražite na strukovnoj stranici  www.cimerfraj.hr

  Ukoliko želite postati turistički vodič, otvoriti turističku agenciju ili se baviti drugim oblikom usluga u turizmu

  Ukoliko želite postati turistički vodič, otvoriti turističku agenciju ili se baviti drugim oblikom usluga u turizmu, proučite Zakon o pružanju usluga u turizmu (izmjene na snazi od 1.1.2020.) propisi i pravilnici koji se odnose na usluge u turizmu uključuju turističke agencije, vodiče, pratitelje, nautički, zdravstveni, seoski, pustolovni, ribolovni, lovni, sportski i rekreacijski turizam te iznajmljivanje vozila, animatore, turističke predstavnike i druge usluge.

  Sve potrebne informacije, uvjete koje trebate ispuniti i potrebnu dokumentaciju potražite u Upravnom odjelu za gospodarstvo i graditeljstvo u Odsjeku za poduzetništvo, turizam i promet Požeško-slavonske županije u Požegi:

  7. Seminar (tečaj) za turističkog vodiča i voditelja poslovnice turističke agencije

  Seminar (tečaj) za turističkog vodiča i voditelja poslovnice turističke agencije možete pohađati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Ovdje potražite više informacija ili se obratite izravno na telefon 099 674 2692 i e-mail: i.kelic@efos.hr.

  8. Više informacija o programima potpore za ulaganja u razvoj turizma

  Više informacija o programima potpore za ulaganja u razvoj turizma, turističke infrastrukture, opremanje turističkih-ugostiteljskih objekata, razvoj top manifestacija i ostala ulaganja u turizam, potražite na stranicama:

   

  9. Obratite nam se ukoliko u naš grad i regiju planirate dovesti veći broj turista ili namjeravate organizirati kakvo veće događanje

  Obratite nam se ukoliko u naš grad i regiju planirate dovesti veći broj turista ili namjeravate organizirati kakvo veće događanje, seminar ili kongres te vam je potrebna naša asistencija. Čak i ako vam ne uspijemo pomoći odmah, potrudit ćemo se i odgovor vam dostaviti na vrijeme!

  10. Ako organizirate događanje koje biste htjeli najaviti

  posebno ako je ono zanimljivo turistima i posjetiteljima, rado ćemo ga objaviti na našoj web stranici pod kategorijom “Dnevna & mjesečna događanja” u jednoj od 6 kategorija (pogledajte naslovnicu). Najava događanja na e-mail: najavadogadjanja@pozega-tz.hr

  Skip to content