Tri mjesta koja vrijedi posjetiti u Požegi

Želite pobliže upoznati grad Požegu? Za vas su ova tri mjesta koja obavezno morate posjetiti. Bez obzira koje je doba godine u Požegi vas očekuje barokna jezgra, bogata Požeška gora i sportski sadržaji po mjeri čovjeka. 

Barokna jezgra grada

Barokna jezgra grada prostire se u središtu grada i obuhvaća Trg Sv. Trojstva, svojedobno najvećeg srednjovjekovnog trga u Hrvatskoj, šetališnu zonu i Trg sv. Terezije. Ove lokacije, iako se nalaze usred užurbane gradske vreve, pružaju posjetitelju posebnu opuštajuću dimenziju. S Trga Sv. Trojstva kreće i uobičajeni razgled grada te obuhvaća šetnju ispod poznatih baroknih bolti i prolazak pored Gradskog Muzeja Požega, Zavjetnog spomenika Presvetog Trojstva podignutog na spomen 798 Požežana koji su umrli od epidemije kuge, Samostan i Crkva Sv. Duha najstarija crkva u Požegi iz 13. stoljeća, Crkva Sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, Biskupijski ordinarijat, Samostan redovnica reda Sv. Vinka i još mnogo važnih znamenitosti ovog grada.

Poveznica koja spaja ova dva trga proteže se ulicama Cehovskom, Florijanovom i Lermanovom. Ovdje su se nekad nalazili brojni cehovi i obrtnici. I danas su ovdje prodavaonica čokolade, kulena i lokalnih vina, urar, cvjećarnica, kafići, trgovine i nekoliko finih slastičarnica s domaćim slasticama koje morate probati. Dolaskom na Trg Sv. Terezije odmah se zamjećuje neobičan mir kojim zrači ovaj prostor na kojem se nalazi Katedrala Sv. Terezije Avilske građena po nalogu carice Marije Terezije. Ovim trgom, ispred Katedrale dominiraju svjetiljke na tlu i prekrasna fontana koja svojim bojama pridonosi posebnosti ovog mjesta. Na sjeveru ovog trga nalazi se zgrada Dijecezanskog muzeja koji čuva dragocjeno brižno štićene radove Ive Dulčića, Otona Ivekovića, Miroslav Kraljevića, Roberta Frangeš-Mihanovića, Nikole Reisera, Ede Murtića, Josipa Vaništa, Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića-Croate i mnogih drugih autora sakralne tematike. 

Sokolovac na Požeškoj gori

Jedna od najatraktivnijih lokacija ovog grada, svakako, je dio Požeške gore koji se naziva Sokolovac prema fra Luki Ibrišimoviću – Sokolu. Ovo područje odlikuje se raznolikošću biljnih i životnjskih vrsta, a s njega puca prekrasan pogled na cijeli grad. Ovo područje bogato je povijesnim i sakralnim znamenitostima, a proslavilo se po legendi i bitci koja se odvila na njemu, koja je dovela do oslobađanja Požege od Osmanlija. Do vrha vodi uređena brdska staza – šetnica Sokola u dužini od 1,5 km i sadrži 16 poučnih ploča. Na 330,2 metra nadmorske visine su sredinom 19. stoljeća franjevci postavili drveni križ. 1993. godine je na njemu podignut Domovinski križ, spomen-križ hrvatskim braniteljima.

Požeška gora kroz koju prolazi “Staza Sokola” je područje iznimnih krajobraznih i estetskih vrijednosti prirodnog okruženja oko urbane jezgre grada, zanimljivih geoloških osobitosti s brojnim vinogradima, voćnjacima, šumama, travnjacima i grebenima sa strmim stranama. I sve to u blizini samog centra grada. Novi turistički proizvod posjetiteljima predstavlja najznačajniju povijesnu vrijednost kao što je bitka za oslobođenje grada Požege od osmanlijske vlasti koja se odigrala na Sokolovcu. Uz put se može vidjeti zanimljiv biljni i životinjski svijet, vegetacija te geološke zanimljivosti, posebnosti grada i Požeške gore uz prekrasni pogled na panoramu Zlatne doline i slavonsko gorje.

3. Sportsko rekreativni sadržaji grada

Požega je vrlo sportsko aktivan grad, pun sadržaja za mlade i aktivne turiste. Sportski sadržaji grada  su važan segment ponude i pozivaju posjetitelje na aktivan život. Ako krenemo od Sportsko -rekreacijskog centra tamo nas očekuju nogometni, košarkaški i teniski tereni te street work out područje i judo dvorana u blizini. Više od šest kilometara šetnica koje povezuju istok i zapad grada, a prolaze živopisnim područjima uz rijeku Orljavu, nogometne terene te stambeno naselje Babin Vir te posjetiteljima nudi mjesto odmora, spoj prirode i urbano uređenog prostora za opuštanje i uživanje.

Ljubitelji prirode mogu ovdje doći na svoje jer su u blizini i biciklističke staze koje mogu posjetiti po dolasku u ovaj grad. I rekreativci i profesionalci biciklisti posebno vole požeška brda&doline, a ova destinacija ih privlači baš zbog brojnih brežuljaka, šumski puteva i staza, ali i dolina po kojima je poznata.

Skip to content