Trg Matka Peića

U čast poznatom hrvatskom povjesničaru umjetnosti, slikaru i književniku rođenom u Požegi, postavljena je bista na njegovu Trgu. Nasuprot nje, nalazi se spomenik poznatom slikaru Miroslavu Kraljeviću podignut 1988. godine prigodom stote godišnjice njegova rođenja. Trgom dominira nevelika iako povijesno zanimljiva zgrada stare svilane, danas sjedište Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Izgrađena je krajem 18. stoljeća, te je za obradu svile služila od 1786. do  1877. godine.

Zanimljivo je kako se proizvodnja svile, iako najprije podsjeća na drevnu Kinu i Japan, u Slavoniji imala dugu tradiciju. Još sredinom 18. stoljeća, carica i kraljica Marija Terezija dala je nalog da se upravo u našim krajevima pokrene uzgoj stabala duda, odnosno bube Dudova svilca radi proizvodnje svilenih niti i tkanina. Hrvatska je svila slovila za najčvršću i najizdržljiviju te je gotovo sva proizvodnja odlazila u izvoz.

No s rastom visoke mode te samim time želja kupaca za delikatnijom svilom iz Francuske i Italije, a kasnije i jeftinijom industrijskom svilom iz Japana, slavonska i hrvatska proizvodnja s vremenom se ugasila. Na nekad prosperitetnu gospodarsku granu danas podsjećaju još samo stabla duda raštrkana po mnogim slavonskim mjestima, sa svojim izrazito slatkim plodovima nalik kupinama.

Skip to content