Požeške šetnice za bijeg u prirodu

Požega – grad osam stotina duge povijesti, bogate kulturne baštine, vrijednih znamenitosti, iznimne gastronomije, te drugih bogatstava zlatne Slavonije koje je na jednom mjestu gotovo nemoguće nabrojati, ima još mnogo čari koje zasigurno niti jednog posjetitelja neće ostaviti ravnodušnim. Smještena u dolini, okružena prstenom raznolikog slavonskog gorja, grad je to u kojem svatko može pronaći mir za dušu i tijelo. Brojne su planinarske i izletničke staze na koje se može uputit svaki ljubitelj prirode i to već iz samog središta grada, no zadržat ćemo se sada samo požeškim šetnicima i mostovima.

Ljubiteljima prirode i rekreacije preporučujemo šetnju požeškim šetnicama dugim čak šest kilometara koje spajaju istok i zapad grada. Krenemo li od istoka, svoj ćemo put započeti na šetnici koja prati rijeku rijeku Orljavu i prolazi kroz poslovnu i poduzetničku zonu grada. Tamo su smještene tvornice i proizvodni pogoni brojnih požeških tvrtki koje prehranjuju i robom opskrbljuju mnoge slavonske obitelji. Put nas dovodi do mosta koji je sjecište puteva – jedan nas vodi dalje Orljavom, a drugim prelazimo na potok Veličanku koja se u Požegu spušta s obronaka Papuka. Put ćemo ovoga puta nastaviti uz Orljavu kako bismo došli do obližnjeg parka, Požežanima poznatog kao Zvečevački park. U blizini novosagrađenog mosta i šetnice, svoje mjesto dobila je i skulptura Nikole Tesle, a šetnju parkom dodatno će nam uljepšati miris čokolade koji od, najranijih jutarnjih sati, mami šetače i prolaznike. Ova simfonija mirisa i okusa dolazi iz požeške tvornice čokolade Zvečevo smještane svega nekoliko desetaka metara dalje. Ovaj je most poznat pod nazivom „most ljubavnika“ te je poput brojnih europskih mostova pun ljubavnih lokota koji sa sobom nose svoje priče.

Put nastavljamo prema zapadu i dolazimo sve bliže središtu grada i Sportsko-rekreacijskom centra na kojemu se možete upustiti uz čaj ili kavu, vježbati na otvorenom, zaigrati se s djecom na igralištu ili pogledati nogometnu utakmicu lokalnog kluba. Nastavak šetnice vodi nas do malog mosta preko potoka Vučjak koji pak izvire na Požeškoj gori, spušta se centrom grada i upravo se na ovome mjestu ulijeva u rijeku Orljavu. Šetnica ovdje prolazi tik uz najveće stambeno naselje Babin vir pa je uvijek ispunjena obiteljima s djecom i šetačima pasa koji slobodno vrijeme koriste za boravak u prirodi, u blizini grad, ali u tišini i spokoju koju rijeka i ovaj dio grada pružaju. Ako svoj put nastavimo dalje doći ćemo do tako zvane zapadne obilaznice, te na neki način do svoga cilja. S ovoga se mjesta možemo suprotnom stranom vratiti natrag prema središtu gradu ili možda zadržati u obližnjem shopping centru.

Kojim god putem krenuli, nećete pogriješiti. Požeške šetnice nude vam spoj urbanog stopljenog s prirodom, a na koju god se stranu okrenuli oko vas su planine i gorja koja Požegu čine jedinstvenom.

Skip to content