5 utvrda Požeške gore

Predlažemo vam da posjetite i prošećete Požeškom gorom i posjetite pet utvrda koje se nalaze u sklopu planinarske obilaznice. Staze su markirane s oznakama kontrolnih točaka, na dva lokaliteta su postavljene informative ploče, a na kraju ture, osim lijepih uspomena, dobivate i „povelju“ koja dokazuje da je planinar prošao svih pet utvrda.

Viškovački grad (364 m/nm)

Viškovački grad je velika utvrda ovalnog tlocrta koji je produžen u smjeru sjever-jug, a masivna je kula prislonjena uz južni obrambeni zid. Visoka je kula dosta sačuvana, gotovo do visine od 20 metara, a samo je na gornjem dijelu otpala vanjska kamena obloga.

Utvrda je jedna od najbolje očuvanih u požeškom kraju zbog dobroga kamena i solidne gradnje, ali i činjenice što se nalazi izvan glavnih putova pa se ni Turci nisu njome koristili. O ovoj velikoj utvrdi ima vrlo malo podataka. Tek se zna da se 1400. spominje kao vlasništvo plemića Vrbovskih, čije je sjedište bilo u Požeškim Sesvetama, ali o tome kada je nastala i zašto je napuštena ne postoje zabilježeni podaci.

Prilaz ovoj utvrdi moguć je iz čak četiri smjera. Prvi je od izletišta Klašnice do kojeg se može doći makadamskom cestom iz sela Bzenica pored Pleternice, drugi je prilaz iz pravca Crkvenih Vrhovaca, a prilaz gradu iz sela Viškovci je sa sjeverne strane pa ako dolazimo tim putem moramo zaobići grad kako bismo došli do kontrolne točke. Četvrti prilaz je iz središta Pleternice.

Vrhovački grad (437 m/nm)

Vrhovački grad izdiže se na šumskom vrhuncu iznad sela Gradski Vrhovci kod Požege i najviša je točka na istoku Požeške gore. Tlocrt grada četvrokutnog je oblika s okruglom kulom što upućuje na ranu gotiku, a još početkom 20. stoljeća s nje se pružao dobar vidik prema Savi i Bosni, te na cijelu požešku kotlinu. Sada je okolo visoka šuma, bez vidika. Zbog njegove velike važnosti u obrani Slavonije od Turaka nazivaju ga još i „slavonskim Sigetom“ .

Za prilaz Vrhovačkom gradu najbolje je autom doći do bunara u Gradskim Vrhovcima te se vratiti asfaltom u pravcu Požege oko 100 metara i prtenim putom za 5 minuta doći do križanju s planinarskim putom koji dolazi iz Požege (Sokolovac). Tu se skrene lijevo i preko livade s klupom za 15 minuta dolazi se do kontrolne točke.  

Gornja Vrbova grad (416 m/nm)

Stari Grad Vrbova je srednjovjekovna visinska utvrda smještena na najvišem grebenu brijega, na oko 416 m nadmorske visine, stoga je strateški vrlo povoljan položaj s kojega je lako nadzirati sve pravce iz Posavine prema Požegi. Nalazi u šumskom predjelu, stoga je u potpunosti prekriven niskim i visokim raslinjem. Smješten je na izduženom grebenu, tako da je središnje uzvišenje utvrde izduženog oblika zaobljenih krajeva. Od okolnog prostora uzvišeno je za oko 10-15 m, a na istočnoj je strani greben presječen opkopom. Na središnjem uzvišenju vidljivo je mnogo rasutog kamena, a na jugozapadnom dijelu očuvano je i nešto zida nekadašnje utvrde.

Do Gornje Vrbove dolazi se autom preko Blažević Dola. Od rampe na mostu potoka Maglaj treba ići makadamskom cestom ravno na sjever, a nakon 3 km je proširenju ceste i okretište gdje se treba ostaviti auto. Od rampe do potoka cesta je markirana, kao i dalje do kontrolne točke.

Dolački grad (367 n/nm)

Danas je od Dolačkog grada sačuvan dio osmerokutne kule. Po ostatku zidova širine oko jednog metra, može se zaključiti da je bila građena od lomljenog, neobrađenog kamena vezanog vapnenim vezivom.  Prvi put se spominje u darovnici kralja Ljudevita II sinovima Frenje Deželića iz 1525. 

Dolački grad nalazi se iznad sela Dolca i Brestovca. Ako dolazimo iz Brestovca put nas vodi do lovačke kuće Kuzma i izvora Korbačevac gdje se nalaze stol i klupe. Tu skrećemo desno makadamskom cestom, zatim ulazimo u šumu i za desetak minuta hoda dolazimo do kontrolne točke. Na Dolački grad se može doći i iz sela Dolac slabije markiranim putom za oko 45 minuta hoda.

Kula Gračanica (402 n/nm)

Velika je nepoznanica kada je građena, ali i tko ju je gradio. Zbog preciznosti i kvalitete gradnje povjesničari tvrde kako nije isključeno da iza jedinstvenog objekta stoje mistični Templari. Građevina je to, koja osim stilom gradnje, zadivljuje i monumentalnom veličinom. U svakom slučaju, sigurno je jedino kako je služila kao vojni objekt i izvidnička i relejna postaja, koja je, kažu skromni podaci, povezivala Posavinu sa Požegom i  Velikom, ali i kako je danas jedna od najsačuvanijih srednjovjekovnih utvrda tog doba.

Kako bismo došli do Kule Gračanica trebamo u selu Baćin Dol kod crkve skrenuti u smjeru istoka i pored kafića makadamom do okretišta. Kod okretišta s nadstrešnicom i klupama skrenuti lijev

Skip to content