Nova zgrada Požeške gimnazije

Nova zgrada gimnazije u Požegi otvorena je 2009. godine u Ulici dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, nedaleko zgrade Veleučilišta. Jedna je od najsuvremenijih u Hrvatskoj i pruža najbolje uvjete za školovanje više od 700 učenika. Gimnazija u Požegi diči se nekoliko stoljeća dugom poviješću kao jedna od najstarijih prosvjetnih ustanova u Hrvatskoj.

Osnovali su je Isusovci 1699. godine. U razdoblju od 1761. do 1776. djelovala je pod nazivom “Academia Posegana” s dva fakulteta, filozofskim i teološkim. Nakon 1773. i ukidanja isusovačkog reda, gimnazijom su upravljali redovnici Pavlini, a potom Franjevci. Sredinom 19. stoljeća provedena je reforma školstva koja u požeškoj gimnaziji nije potpuno ostvarena te ona tako biva preoblikovana u nižu gimnaziju koja djeluje do 1870. godine. Svih osam razreda vraćeno joj je 1873./74., a organizacijska struktura promijenila se tek 1925. godine kad dotadašnja škola dobiva status realne gimnazije.

Godine 1976. Požeška gimnazija je nasilno ujedinjena sa svim požeškim srednjim školama u Centar za usmjereno obrazovanje “Zvonko Brkić”, a kao samostalna škola ponovno je uspostavljena 1992. godine. U staroj zgradi gimnazije, izgrađenoj u 19. Stoljeću pored Požeške katedrale, ostale su djelovati Katolička osnovna škola i Katolička gimnazija.

Skip to content