Crkva Svetog Lovre

Naslonjena na Biskupski dvor nalazi se jedna od najstarijih crkvi u Slavoniji –  Crkva Sv. Lovre. Izgrađena je na prijelazu iz 13. u 14. stoljeće u gotičkom stilu, s elementima romanike. Kasnijim pregradnjama dobila je i danas jasno vidljive barokne detalje, poput zvonika s vrhom u obliku lukovice, tipičnim za prostore Srednje Europe. Za Osmanske – Turske vlasti tijekom 15. i 16. stoljeća crkva se koristila kao džamija, skladište žita pa čak i kao konjušnica, ali su u njoj ipak barem dijelom ostale očuvane gotičke freske.

Krajem 19. stoljeća u crkvu su postavljene nove orgulje u neogotičkom stilu, dizajnirane od poznatog njemačko-hrvatskog arhitekta Hermana Bollea, a izgrađene u glasovitoj zagrebačkoj radionici Heferer. Zanimljivo je kako su orgulje najprije izložene na Milenijskoj izložbi ugarskog kraljevstva u Budimpešti 1896. godine gdje su nagrađene zlatnom medaljom te zatim prenesene u Požegu.

U kripti crkve leže posmrtni ostatci znamenitog Isusovca, redovnika i pjesnika iz vremena baroka Antuna Kanižlića, a prilikom nove posvete crkve 1998. godine, u glavni oltar je ugrađena relikvija blaženog Alojzija Stepinca, uz Svetog Lovru su zaštitnika crkve i Biskupije.

Skip to content